”Maharajah vinner – om han är frisk”

TRAV

Nu är det bara tre dagar kvar.

Snart smäller det i Derbyfinalen.

Trav365:s Patrik Fernlund rankar och ger betyg på hästarna:

– Maharajah är stenklar, om han är frisk, säger Fernlund.

1. Staro Cold Carat

Kusk: Robert Bergh

Tränare: Robert Bergh

Betyg:

Kommentar: Underbar fyraåring som har femstjärnig inställning. Travar inte alltid perfekt men kompenserar upp det med en härlig löpskalle. Vann sitt försök enkelt efter ledning hela vägen. Perfekt spår här och får troligtvis ett lopp i rygg på ledaren. Fin chans att tjäna fina pengar, men räcker inte till seger.

2. Yield Boko

Kusk: Björn Goop

Tränare: Timo Nurmos

Betyg:

Kommentar: Har 14 segrar på 15 starter. Enda förlusten kom i Kriteriekvalet förra året då Björn Goop körde bort hästen. Timo Nurmos jättelöfte har en teknik och utstrålning som få och Yield Boko kan konsten med att charma publiken. Han är stark, snabb, uthållig och har en bra inställning. Helt enkelt en komplett travhäst. Såg underbar ut i försöket då han plockade ner Marshland enkelt från utvändigt ledaren. Är hiskeligt startsnabb och leder länge, kanske hela vägen…

3. Micro Mesh

Kusk: Lutfi Kolgjini

Tränare: Lutfi Kolgjini

Betyg:

Kommentar: Unghäststjärna som vann Uppfödningslöpningen som tvååring. Har i bland strulat till det med galopper men i försöket såg han mycket bra ut då han ledde hela vägen. Är snabb ut bakom bilen men tar sig knappast förbi de invändiga. Har fin styrka och kan knipa tredjeplatsen med rätt resa.

4. Lovely Lidob

Kusk: Daniel Olsson

Tränare: Mimmi Elfstrand

Betyg:

Kommentar: Fin fyraåring som var mycket positiv vid försökssegern. Fick då ett perfekt lopp och kunde avgöra enkelt över upploppet. Har matchats flitigt på V75 och får nu sitt stora elddop. Utvecklas för varje start, kan tjäna fina pengar om han får ett bra lopp. Ingen segerchans.

5. Maharajah

Kusk: Örjan Kihlström

Tränare: Stefan Hultman

Betyg:

Kommentar: Vann Kriteriet förra året och var kullens kung. 2009 har varit ett strulår för Hultmans stjärna då han flera gånger varit sjuk. Såg fin ut i försöket och ska vara ännu bättre till finalen. Har en enorm högsta nivå och är oslagbar om han presterar som han gjorde på Rättvik tidigare i år. Kihlström kommer köra offensivt med sin häst och trycka stenhårt på Yield Boko i ledningen. Mitt tips – Maharajah vinner på 1.12,3 med två längder. Enligt mig är Maharajah en av världens bästa hästar de dagar han presterar på topp. Kör hårt, Kihlström!

6. Rakas

Kusk: Per Lennartsson

Tränare: Per Lennartsson

Betyg:

Kommentar: Startsnabb fyraåring som var otroligt bra i försöket. Fick ge sig sista biten men får fem plus för den insatsen. Kommer troligtvis laddas av från start och kan vara en platsskräll om det löser sig med positionerna. Har utvecklats mycket sista tiden och kommer från ett formstall.

7. Knockout Rose

Kusk: Erik Adielsson

Tränare: Stig H Johansson

Betyg:

Kommentar: Vann tidigare i år Kungapokalen men efter det har det strulat mycket för Stig H:s stjärna. Var okej i försöket då han slutade tvåa bakom Staro Cold Carat. Startar långt ut på vingen och det är stor risk för vingel. Måste vara lika bra som vid storsegern tidigare i år för att kunna ta en plats. Inget vinnarbud.

8. Yanantin Boko

Kusk: Jorma Kontio

Tränare: Timo Nurmos

Betyg:

Kommentar: Timo Nurmos andra bidrag i finalen. Yanantin Boko hade ett mycket fint fjolår där han bland annat var enormt bra som trea i Kriteriefinalen. Har gjort det bra även i år och vann ett försök till Sprintermästaren i somras. Dock borde han varit lite bättre i Derbyförsöket för att få plusbetyg. Mardrömsspår denna gång gör att han får svårt att komma in i loppet.

9. Spring Erom

Kusk: Olle Goop

Tränare: Håkan Olofsson

Betyg:

Kommentar: Mycket lovande häst som kom igång sent. Har styrkan och löpskallen som sina främsta egenskaper. Var strålande bra vid segern i Derbytestet i Eskilstuna, där han trots ett tufft lopp kunde vinna. Vann försöket till söndagens final och såg mycket fin ut. Olle Goop upp denna gång är inget kuskplus, men kör favoriterna för hårt kan Spring Erom blanda sig i segerdiskussionen.

10. Sogå Benito

Kusk: Peter Untersteiner

Tränare: Peter Untersteiner

Betyg:

Kommentar: Hängde med till maxplacering från rygg på Maharajah senast. Blandar och ger i prestationerna men trivs bra på Jägersro. Är mycket startsnabb och missgynnas av bakspår. Får otroligt svårt att nå en framskjuten placering från det här spåret. Pengar en framgång.

11. Marshland

Kusk: Jörgen Sjunnesson

Tränare: Stefan Hultman

Betyg:

Kommentar: Fin häst som likt sin pappa From Above har en härlig inställning till sitt jobb. Hade en mycket stark inledning på året, men har efter det stannat upp lite. Var riktigt bra i försöket då han stred bra från ledningen. Stentufft tempo vore ett plus. Kan vara en platsrysare, knappast mer.

12. Yarrah Boko

Kusk: Torbjörn Jansson

Tränare: Trond Anderssen

Betyg:

Kommentar: Riktigt bra häst som imponerade stort vid segern under Elitloppshelgen. Slog då Åke Svanstedts Indigo Broline från utvändigt ledaren. Höll bra efter ett tufft lopp senast och är mer stark än snabb. Skulle vara gynnad av högt tempo, vilket det troligtvis kommer bli. Får vara nöjd med en slant.

FAKTA

Ranking – Derbyfinalen

Maharajah

Yield Boko

Spring Erom

Micro Mesh

Staro Cold Carat

Knockout Rose

Marshland

Lovely Lidob

Rakas

Yanantin Boko

Yarrah Boko

Sogå Benito

ARTIKELN HANDLAR OM