– Den bästa häst jag sett

Micke Nybrink om Hultmans stjärna

TRAV

Enklast vore förstås att skriva ”vad var det jag sa”.

Men det är inte min stil. Jag är ödmjuk.

I stället: Han var bättre än jag vågade fantisera om.

Bättre än så här blir de inte, hästarna.

Det som Maharajah gjorde i söndags går egentligen inte. Det är omöjligt. Ingen fyra­åring kan vinna Derbyt på det sättet. Från dödens, utanpå en kanon som Yield Boko, halvt otränad men ändå okörd med propparna kvar i öronen på 1.12,8/ 2?640. Lägg av. ­Vakna. Det grejar ingen.

Jo, tydligen. En enda häst klarar det och han heter Maharajah.

Satan vad han springer

Han har ingen särskild teknik, ser lite klumpig ut och tar gärna ett snedsteg emellanåt. Men satan vad han springer. När de andra normala stackarna sprungit klart, då börjar Maharajah bli uppvärmd.

Jag hade det på känn, skrev om det efter segern i Rättvik i midsomras. Då visade sig Maharajah från sin bästa sida och dundrade i klockren stil runt till seger på 1.12,3 full väg.

Så här skrev jag då:

”Var sagan om Maharajah slutar vet ingen – men frågar ni mig drar jag till med seger i Prix d’Amerique 2011. Så bra är han. Jag tror att han är den perfekta hästen för det loppet, bara han klarar det här med fransk voltstart? Oj, gick jag händelserna i förväg med ett par år? Jag vet, kunde inte hålla fingrarna i styr. Och före det har han sopat rent i de svenska storloppen som femåring. För derbyt 2009 har han redan vunnit.”

Då kändes det som om jag tog i lite. Nu är det tvärtom. Jag var feg. På tränare Stefan Hultman låter det nämligen som Prix d’Amerique är aktuellt redan i vinter; den 31 januari 2010 ska fransmännen få käka svenskt stål.

Den bästa häst Kihlström kört

Vi hade Örjan Kihlström som gäst i tv-studion i går. Försiktige Örjan. Killen som gett uttrycket ”sakta i backarna” ett ansikte. På frågan om Prix d’Amerique verkligen var ett passande lopp för Maharajah svarade han ja utan ett lägga in ett enda om eller men. På frågan om Maharajah platsade i Elitloppet kom ett ännu snabbare ja med tillägget. ”Klart han gör, även om han kanske inte gynnas av distansen. Men han kan öppna ännu fortare än i söndags.”

Kihlström meddelade sedan i förbifarten, utan att ens provoceras, att Maharajah är otroligt kapabel och den bästa häst han kört.

Själv undrar jag om han inte är den bästa häst jag sett.

FAKTA

Veckans tips

1. 10 Alvena Pampas (Solvalla, V64-2)

Urstark långspurt senast. Givet segerbud.

2. 8 Nydalens ­Isabelle (Solvalla, V64-4)

Läckert intryck ­senast. Måste ha chans igen.

3. 7 Noras Bean (Solvalla, V64-6)

Sylvass i spurten. Skrällbud trots stenhårt gäng.