Stuteri isolerat – föl dog av salmonella

Menhammar Stuteri har drabbats av salmonella – föl fick avlivas

TRAV

Menhammar Stuteri har drabbats av salmonella.

Ett smittat föl har avlivats och nu har en av hagarna spärrats av.

– Vi väntar på besked om vilken typ av salmonella det handlar om, säger Bodil Schöneberg, biträdande länsveterinär på Länsstyrelsen till SR Stockholm.

Foto: KANAL75
Ston och föl på Menhammar Stuteri.

Det var i fredags som smittan upptäcktes på Menhammar Stuteri på Ekerö. Ett föl från stuteriet fick avlivas på Ultuna djursjukhus efter att ha drabbats av diarré. Man har spärrat av beteshagen som fölet gick i och tagit prover på hästarna som gick i samma hage.

Nu väntar länsveterinären på provsvaren för att se var det är för typ av salmonella.

Ute på Menhammar står flera framgångsrika travhästar. Bland annat Stefan Hultmans Maharajah som vann det svenska Derbyt i söndags. Stuteriet ägs av redardrottningen och miljardären Margareta Wallenius-Kleberg.

Två andra stuterier har drabbats av salmonella och enligt STC är Stuteri Broline och Lövsta Stuteri helt isolerat.

FAKTA

Mer om salmonella

Salmonella är en bakterie som hittas i hela världen, men hästar med salmonellasmitta i Sverige är dock relativt ovanligt.

Importerade hästar som symtomlöst bär på bakterien kan av stressen vid transport utveckla sjukdom. Bland annat har man vid import från Irland råkat ut för att hästarna insjuknat under eller strax efter transport.

Smittspridningen underlättas av att salmonella överlever flera månader i jord och vatten.

Många hästar som drabbas av salmonella visar överhuvudtaget inga symtom och andra får akut diarré som kan självläka. Förvärras diarrén och vätskeförlusten blir för stor kan djuret dö.

Källa: Statens veterinärmedicinska anstalt.