Vann storvinst åt Timell – nu hjälper han dig

TRAV

Mer pengar.

Det vill de flesta ha.

V64-onsdagen på Solvalla lockar med överflöd till både spelare och aktiva.

Foto: KANAL75
Fredrik C Widman.

En gång i månaden kör Solvalla så kallad "StjärnOnsdag". Förhöjda prispengar lockar bättre hästar och i potten finns även en resa till fotbolls-VM i Sydafrika för den framgångsrikaste tränaren.

Denna onsdag är en sådan.

Dessutom finns det något extra i potten för alla som spelar V64. Nämligen drygt 4,4 miljoner kronor.

En guide så god som någon på vägen till dessa är Solvallas populäre värmningsexpert Fredrik C Widman som haft makalöst flyt med sina tips i sommar och bjudit publiken på den ena högoddsaren efter den andra. Tidigare har han spelat in 1,3 miljoner på ett andelssystem som bland annat programledaren Martin Timell var med på.

Nu delar han med sig av sina idéer och det första draget kommer redan i V64-1 som är ett treåringslopp för ston.

För många av deltagarna är det också sista finslipningen av formen inför kvalen till årets största lopp Oaks.

– Jag tycker det är lite diffus form på ett par av favoriterna. Jullan har varit struken efter sin förra start och Rollout var inte som bäst i E3-finalen senast, funderar Widman som istället förordar DiLeva Käll som vunnit sex av karriärens sju starter.

– Det är en riktigt fin häst som har gjort allting rätt hittills. Många kommer att rata henne på grund av läget och därmed blir hon spelvärd. Det ryktas om barfotakörning för första gången och jag ser henne som en chansspik för den som vill gå ut hårt.

Rädd för reklamskylt

I sulkyn bakom DiLeva Käll sitter som vanligt tränarsonen Peter G Norman. En rutinerad lärling, men ändå ovan att köra hästar i den absoluta kulltoppen. Vi slog en signal för att få hans syn på hästen, loppet och den påstådda barfotakörningen.

– Egentligen hade vi tänkt vila henne fram till Oaks-kvalen, men hästen är så fräsch och känns så fin att vi bestämde oss för att gå ut här först. Det blir ett bra tillfälle att prova utan skor och jag tror det ska passa henne perfekt, berättar Peter om hästen som aldrig förlorat i felfritt lopp.

Senast blev det emellertid mer dramatik än nödvändigt då DiLeva Käll i ledningen plötsligt skuttade rakt ut i banan 1 200 meter från mål.

– Hon skyggade för en stor röd reklamskylt på innerplan. Hästen är väldigt nyfiken och springer och tittar på allting. Tyvärr hade jag inte kört förbi den i värmningen utan nöjt mig med att göra två provstarter bakom bilen så när vi kom dit i loppet blev hon väldigt överraskad.

Efter den malören fick DiLeva Käll trava resten av loppet i andraspår utan rygg, men hade ändå mod att avgöra till slut.

– Det var första gången hon fick sig en riktig match och hästen visade verkligen fin löpskalle, jag riktigt kände hur hon kämpade sista biten.

Nu har alltså ekipaget svåra spår elva att brottas med, men Peter har ändå hopp om att Solvallas värmningsexpert ska få rätt i sin analys.

– Formen känns bättre nu än inför förra starten och dessutom tror jag att barfotakörningen ger henne ytterligare en växel. Det är den mest lovande häst jag har kört och blir det bara anständigt tempo i täten, runt 1.15,5 första varvet, så får de andra vara bra för att stå emot oss.

Nya förutsättningar

Fredrik C Widmans allra säkraste jackpottvinnare hittar vi i V64-4 som är anrika C.Th.Ericssons Memorial för äldre eliten.

– Iceland känns given som spik. Han har gjort enorma lopp utvändigt ledaren på slutet. Den här gången tror jag att han släpps till ledningen och då finns det ingen som tar sig förbi, lyder förutsägelsen.

Kvällens clou på förhand var annars matchen mellan fyraåringarna Nu Pagadi och Lavec Kronos i sista V64-avdelningen. Tyvärr uteblir den då den senare drabbats av halsproblem och strukits.

Men till skillnad från de flesta andra tror inte Widman att det innebär spel mot ett mål för Stig H Johanssons mäktige fux som för två månader sedan betvingade självaste Maharajah och inte varit i närheten av förlust sedan dess.

– Jag är väldigt förtjust i Noras Bean som också gynnas av de nya förutsättningarna efter strykningen. Jag är lite inne på att han kan få överta ledningen och då får Nu Pagadi jobba hårt för att plocka ner honom. Strecka även Bring Me Luck U.S. som kan få ett perfekt lopp där bakom, råder Widman.

Onsdagens jackpott innebär att en spelare som blir ensam med sex rätt på V64 beräknas få tio miljoner kronor.

Robin Johansson

ARTIKELN HANDLAR OM