Efter succén: Vill starta i superlopp

Red Hot Dynamite kan tävla i Italien

TRAV

Frank Andersson fick se sin Red Hot Dynamite i en ny suverän uppvisning.

Stjärnhästen var helt överlägsen på Solvalla och har redan sprungit in två miljoner kronor.

Jorma Kontio menade efter loppet att det är den bästa treåring han har kört.

– Det här är overkligt. Vad fan är det för ett djur vi har fått tag i, säger Frank Andersson till Trav365.

Frank Andersson med hästen Red Hot Dynamite efter en seger på Solvalla i maj.

Red Hot Dynamite visade på nytt att han är obestridlig kung bland landets treåringar.

Sent på onsdagskvällen sprang hästen in ytterligare 100 000 kronor vid en överlägsen seger på Solvalla. Han travade 1.12,9 och tangerade sitt tidigare svenska rekord. Detta med till synes gott om krafter kvar i mål. I vinnarcirkeln efteråt öste nordens segerrikaste kusk Jorma Kontio beröm över hästen.

– Han är den bästa treåring jag har kört. Han springer 1.12,9 utan att vara trött i mål, sa en imponerad Jorma Kontio.

Stor travfantast

Frank Andersson var själv på plats och såg sin häst vinna. Han har varit en stor travfantast och spelare i många år, men nu är han mer involverad än någonsin.

– Det här är ruskigt stort. Red Hot Dynamite upptar en stor plats i mitt liv just nu. Han är det stora samtalsämnet varje dag, oavsett vem man pratar med. Jag till och med drömmer om honom om nätterna, säger Frank Andersson och skrattar.

– Maharajah är ett fenomen bland fyraåringarna men den här hästen är också overkligt bra. Han lattjar hem segrarna utan att vara trött i mål. Han har alltid låg puls efter loppen och är hur stark som helst. I träningsjobben hemma på Nurmos gård slår han Yield Boko i jobben. Detta trots att han går utvändigt om honom. Och i lopp har kusken ännu ej ryckt tussarna på honom. Hästen är så jäkla bra att man har svårt att förstå det.

Miljonlopp i Italien väntar

Red Hot Dynamite har vunnit åtta lopp på tio starter och aldrig varit sämre än tvåa. Han har redan sprungit in två miljoner kronor till sina delägare och mer lär det bli. Den närmaste matchningen omfattar riktigt penningstinna lopp som kan ge mer klirr i kassan.

– Nästa start blir i kriteriekvalen på Solvalla om två veckor. Sedan blir det förhoppningsvis en final med 1,6 miljoner kronor i förstapris. Konkurrenterna har sådan respekt för honom nu att han borde bli släppt till ledningen. För det var som Björn Goop sa att svarar man den här då tar man sig själv inte till mål.

– Efter Kriteriet är vi sugna på att åka till Italien i början av november. Det kan bli start i Orsi Mangelli på San Siro i Milano med över en miljon i förstapris.

– Trots att hästen levererar gång på gång är jag fortfarande jäkligt nervöst när han startar. Man hittar spöken hela tiden inför loppen. Men han är fantastisk och jag är stolt över att få vara med och äga en sådan här stjärna. Tuppkammen har växt på mig ytterligare och han förgyller mitt liv helt klart, säger Frank Andersson.

Michael Carlsson, Minimedia