”Var livrädd att hon skulle skada sig”

Nu startar trav-Sveriges nya stjärnskott

TRAV

Obesegrade Viola Silas är på gång igen.

Stjärnhästen startar på Kalmartravet nästa fredag.

– Det gick inte att vila henne. Hon blev sur, elak och nästan farlig. Jag var livrädd att hon skulle skada sig, säger tränaren Fredrik Persson.

Foto: KANAL75
Viola Silas.

Viola Silas är ett av trav-Sveriges nya stjärnskott. Hon har tagit nio raka segrar och imponerat enormt när hon har bollat med sina kullsystrar. Viola Silas har inte varit i närheten av förlust och var helt överlägsen i E3-finalen trots en blytung resa. Superlöftet har inte startat på en månad men nu är det dags. Nästkommande fredag går Viola Silas ut på hemmabanan Kalmar.

– Hon tog E3-finalen på bästa sätt och det var inga fel henne efteråt. Hästen har faktiskt aldrig haft en kanyl i sig någon gång, säger Fredrik Persson till Trav365.

Skulle vila

– Det var meningen att hon skulle vila en tid men det gick inte alls. Viola var alldeles för pigg och blev helt hopplös att hantera. Hon var sug och elak i boxen och när man släppte ut henne i hagen på morgonen rusade hon iväg i 100 kilometer i timmen. Det blev nästan farligt och jag var livrädd att hon skulle skada sig.

– Därför var jag tvungen att börja träna henne ganska snabbt igen. Hon mår som allra bäst då. Jag tycker också att hon känns precis lika fin som hon gjorde inför E3-finalen.

Hur ser närmaste matchningen ut?

– Det blir start hemma i Kalmar nästa fredag. Vi hade att välja på det eller ett lopp i Färjestad men det är skönt att slippa resa med henne. Jag vill ge hästen en genomkörare inför Breeders Crown som blir nästa stora uppgift i oktober. Hon är ju tyvärr inte anmäld till Oaks. Efter Breeers Crown blir det vintervila. Om det nu går vill säga, annars får vi träna henne lite lätt under tiden.

Vill möta Red Hot Dynamite

Nästa år kan Viola Silas stöta ihop med treårskullens stora kung, Red Hot Dynamite. Om inte förr så kanske i Svenskt Travderby...

– Det skulle vara spännande att få möta honom. Jag är i alla fall inte rädd för Red Hot Dynamite. Men jag skulle helst vilja ha honom på utsidan i så fall, säger Fredrik Persson med ett skratt.

– Han har varit otroligt imponerande och att vinna på 1.12,9 full distans på det sättet han gjorde visar bara vilken kanon han är. Viola Silas har ju lopp som Drottning Silvias Pokal och Stochampionatet att gå i nästa år. Fortsätter hon att vara bra och utvecklas är det inte omöjligt att vi provar Derbyt. Det hade varit något det för travmedia att skriva om. Matchen mellan Viola Silas och Red Hot Dynamite...det är i alla fall tillåtet att drömma om en sådan fight.