Jan: Så har jag vunnit flera miljoner på V75

Spelproffset och Anders ”Dajmen” Jonassons vän berättar om hur han lyckats

Foto: privat
Jan Timonen.
TRAV

Han har 30 års erfarenhet av trav och har varit delaktig i ett tiotal miljonvinster på V75.

Nu hjälper travskribenten Jan Timonen dig till att bli en vinnare på trav.

Inför V75 på Solänget har han som vanligt specialgranskat omgången.

– Det finns två bra spikar och minst en rolig skräll, säger han.

Jan Timonen, 46, är en mycket välkänd tipster och spelare i travkretsar. Sedan åtta år tillbaka jobbar han som V75-ansvarig på facktidningen Vi Tippa. Han skriver även krönikor på pokermagazine.se varje torsdag. Där ger han tips och analyser inför varje V75-omgång.

”Timo” har en gedigen bakgrund inom travet har och har tidigare arbetat på Stalltipset, Guiden, Trav de Luxe och Emalj. Han var mycket nära vän med bortgångne spelprofilen Anders ”Dajmen” Jonasson, som vann 20 miljoner kronor på V75 och dagen efter avled.

– Vi har lärt oss mycket av varandra och hade noggranna genomgångar till V75 varje lördagsmorgon. Jag började med trav för knappt 30 år sedan och för mig är det både jobb och fritid. Jag lever för travet, säger Jan Timonen.

Analytisk förmåga

Han är känd som en skicklig tippare med en väldigt god analytisk förmåga. Framgångarna har varit stora och ”Timo” har varit delaktig i ett tiotal miljonvinster på V75 genom åren. Han har även varit ensam vinnare på V5 sju, åtta gånger, på "den gamla goda tiden", när han kunde vara den ende som hade full koll på en "stenklar" 20-oddsare.

– Det har gått väldigt bra mellan varven men det har också kostat mycket på vägen, och jag måste ju tyvärr fortfarande arbeta. Jag spelar V75 i bolagsspel där insatserna är höga, men jag gillar egentligen även vardagsspelet, speciellt dubbeln, alldeles för mycket, säger han.

Hårt arbete

”Timo” betonar att det krävs hårt arbete för att nå de riktigt stora vinsterna.

– Jag lägger ner oerhört mycket jobb på framförallt V75. Jag ägnar minst 40 timmar i veckan åt en omgång, där ingår drygt 20 timmar på Vi Tippa under hela måndagen och halva tisdagen, innan tidningen trycks. Det gäller även att lyssna på "allt" och kolla igenom hästarna i atg:s lopparkiv.

– Sedan krävs det mycket tur också för att nå de stora vinsterna. Men man kan hjälpa turen på vägen genom hårt arbete och långsiktigt, konsekvent spelande. Det gäller att läsa och lyssna på alla intervjuer man kommer över för ibland hittar man ett guldkorn som inte kommit fram någon annanstans.

Förutom hårt arbete, vilken är din främsta egenskap som framgångsrik spelare?

– Min bästa grej är att hitta de bortglömda hästarna som har blivit felstreckade. Jag har extremt bra travminne och bra oddskänsla, men många som spelar på trav glömmer snabbt. Förra veckan fanns ett sådant exempel när Sundbys Gidde vann på Jägersro. Han var lördagen innan favorit på Mantorp och streckad på drygt 50 procent över ovan distans. Nu när han skrällde var han enbart streckad på fem procent, vilket jag tyckte var på tok för lite.

– Det gäller även att ta hänsyn till andra saker som många inte tänker på. Vissa hästar går bäst under en speciell årstid, en del trivs bäst på vissa banor och en del hästar går bäst där stallbacken ligger efter mål. Det gäller att samla på sig så mycket information som möjligt innan man lämnar in sina spel och även jag lär mig något nytt varje travdag.

Rolig skräll

Inför V75-tävlingarna på Solänget har "Timo" gjort ett system till Trav365:s läsare. Han bjuder på två spikar samt tipsar om en rolig skräll.

– Det ser väldigt intressant ut och omgången håller hög sportslig kvalitet. Det innebär ofta att det blir höga utdelningar. Hög klass och höga utdelningar hör ihop. Flera bekanta har blivit ensamma V75-vinnare vid finalomgångar på Solvalla, säger Jan Timonen.

– Bästa spikarna är Lome Stjernen och Ibiza Broline.

– Lome Stjernen (V75-5) tycker jag är ensam i loppet. Han står 20 meter bättre till än han brukar göra. Dessutom har hästen vunnit två finaler i dubbelcupen tidigare.

– Ibiza Broline (V75-6) är det lite vinna eller försvinna över. Det handlar om hur hon fungerar i fräschören. Senast återkom hon efter vila och såg då bättre ut än tidigare. Hon var fortsatt fin i måndagsjobbet och det låter bra kring hästen.

Vem är omgångens bästa skräll?

– Giant Superman (V75-3) är i alla fall en halvskräll. Han är bara startsnabb ifrån just innerspåret och är extremt spetsgynnad. Han trivs dessutom bra i Norrland och har rätt förutsättningar här. Hästen ska även tävla barfota runt om vilket han inte har gjort på länge så jag tycker att han är jätteintressant, säger "Timo".

FAKTA

Jan Timonens V75-tips till Solänget

V75-1: 4, 10 reserver: 6, 3

V75-2: 2, 6, 7, 11, 12, 13, 14, 15 reserver: 10, 1

V75-3: 1, 2, 5, 6, 7, 8, 9 reserver: 3, 4

V75-4: 1, 7 reserver: 9, 4

V75-5: 13 Lome Stjernen reserver: 12, 15

V75-6: 10 Ibiza Broline reserver: 8, 3

V75-7: 1, 4, 8, 10, 11 reserver: 5, 2

Systemet är på 1120 rader och kostar 560 kronor.

Michael Carlsson, Minimedia