”Trodde aldrig på världsrekord”

TRAV

ÖRNSKÖLDSVIK. Förväntningar fanns.

Men dom överträffades.

Världsrekord på Solänget.

Inte ens i min vildaste fantasi fanns tanken om att Beanie M.M. skulle sätta nytt världsrekord över medeldistans med 1.10,7 (förbättring med fyra tiondelar) på Solänget i går. Jag hade fortfarande svårt att förstå det när jag ett par timmar efter loppet kollade på resultatlistan. Men även där stod det 1.10,7 som segertid för Beanie M.M.

Det var dessutom ingen bluffseger. Nä, Beanie M.M. gjorde allt själv.

Torbjörn Jansson laddade hårt för spets (1.09/500 meter), vilket fick till följd att hästen blev hetsig och sprang fortare än vad Jansson önskade (1,12/1?000 meter). Trots det ökade Beanie M.M. tempot under slutvarvet och en världstjärna som Triton Sund (bra från dödens) hade ingen chans att utmana.

Beanie M.M. har alltid visat hög kapacitet men inte alltid fått ut det på travbanan. I de tre senaste starterna, har han varit grym. Den stora anledningen tror jag är att hästen numer är frisk, fräsch och kan tävla kontinuerligt mot eliten. Bara att gratulera tränaren, Morten Waage, till ett suveränt hantverk med sin ögonsten. Framtiden för Beanie M.M. kommer att vara ljus. Mycket ljus.

Skully Gully är ögongodis

Jag ska villigt erkänna att jag är mycket förtjust i Skully Gully. Och mitt gillande blev inte mindre när hon i går, på ett osannolikt sätt, spurtade hem V75-7. Det mesta strulade för henne under loppets gång. Det var galopperande hästar i vägen, inget tempo i täten samtidigt som hon hade en position djupt nere i kön. När Erik Adielsson körde för fullt 350 meter från mål var det minst 20 meter att ta in på ledande Device. Det skulle inte gå. Men Skully Gully fixade det efter ett upplopp som var enastående. Det är väldigt få hästar som har den acceleration och teknik som Skully Gully har. Det är en fröjd för ögat att se henne trava.

Att hon är landets bästa sto råder det inget tvivel om.

I övrigt från gårdagen

Travets framtid visade upp sig i V75-5 när Vildvitter skrällvann. Hästen tränas av Robert Skoglund (18 år) och kördes av hans bror, Rickard N Skoglund (20 år). Dom är födda in i travsporten, besitter ett brinnande intresse och har stor talang.

Det finns all anledning att tro att bröderna Skoglund kan bli dom som tar över på kallblodstronen efter Jan-Olov Persson.

Ninotchka vann V75-2 på nytt svenskt rekord (1.13,5/2?160 meter). Här visade Åke Svanstedt att han är en av landets skickligaste kuskar. Ninotchka var rejält trött på upploppet och galoppen var nära. Men Svanstedt lyckades parera felstegen samtidigt som han fick hästen att ge det allra yttersta.

Vad hade arrangörerna preparerat banan med? Solänget har aldrig varit känd som en snabb bana. Men i går sattes ett världsrekord, ett svenskt rekord och massor av personliga rekord. Sorgligt dock att publiksiffran inte blev högre 4?126.

Med tanke på underhållningen borde den varit dubbelt upp.

Johan Edlund