Stjärnduellen

Foto: Montage: Kanal 75
Stockholm Cup International ser ut att bli en affär mellan norske stjärnan Appel Au Maitre (vänster) och engelske gästen Munsef.
TRAV

Är du intresserad av hästkrafter?

Då ska du åka till Täby galopp på söndag.

Och njuta av Skandinaviens snabbaste hästar och en av världens häftigaste bilar - svenska superbilen Koenigsegg.

Stockholm Cup-dagen på Täby är en av årets höjdpunkter för alla som älskar hästsport. Årets upplaga bjuder på deltagare av högsta skandinaviska klass och så kryddas hela anrättningen av några spännande gästar med mycket fart i kroppen.

Från England kommer en mycket intressant häst för att utmana Appel Au Maitre & Co. Det handlar om sjuårige Munsef som med två raka segrar startar i Stockholm Cup som ett genrep inför världens största handicap-race, Melbourne Cup i Australien.

– Inget är hugget i sten, men mycket talar för att vi åker till Australien. Vi har en plats med en vikt på 53 kilo, en vikt som gör att han står väldigt bra inne i löpet, säger tränaren Ian Williams.

Vad är han för typ av häst?

– Det är en häst som är framåt. Han har behövt tid på sig, men de sista tre månaderna har han hittat sig själv och då har framgångarna också kommit. Han är van att resa och jag ser fram emot söndagen, säger Ian Williams.

Jagar tredje raka segern

SMHI:s prognos för söndagen varnar för att det kan komma en del nederbörd.

Vi är förstås nyfikna på hur Munsef klarar eventuell väta på Täbys gräs.

– Jag är inte alls orolig för banan. Han fungerar på det mesta, även om han kanske trivs allra bäst om banan blir snabb, säger Ian Williams.

Appel Au Maitre jagar tredje raka segern i miljonracet och han får som vanligt svenske stjärnjockeyn Fredrik Johansson i sadeln.

– Det måste vara en god chans. Blir det regn blir banan mjuk och det skulle passa oss perfekt, säger Fredrik Johansson.

Öppet sprinterrace

Om Stockholm Cup (V65-6) på förhand ser ut lite som en tvåhästarsduell ser Täby Open Sprint (V65-5) betydligt mer öppet ut. Raketsnabbe Alcohuaz utmanar frontrunnern Steve's Champ från början, men favoritskapet bär troligen Calrissian som helt enkelt älskar Täbys gräsunderlag. Men det finns flera läckra sprinters i löpet som kan bli en fartfest av bästa märke.

Och nöjer man sig inte med hästkrafter av kött och blod får Täbypubliken chansen att njuta av en av världens vackraste och snabbaste bilar. Vill man se ett exemplar av den svenska superbilen Koenigsegg så är det på Täby man ska befinna sig på söndagen.

Bilen som visas upp är en Koenigsegg CC R Evolution Sportcupé - 2004. För den som har 7 350 000 kronor över kan det bli en snabb hemresa. Cirka 900 hästkrafter finns under huven, 0-100 km/h tar 3,2 sekunder och toppfarten är drygt 395 km/h.

Lars-Ove Pettersson/Kanal75