Treåringens chock – vann 600 000 kr

Foto: Stefan Uppström/Kanal75
TRAV

Rätt tränare - fel häst.

Wido Neuroth stod som väntat som segrare efter Stockholm Cup International.

Men det var inte Appel Au Maitre som gjorde det.

Istället visade fältets ende treåring Touch of Hawk att ungdom slår erfarenhet

Stockholm Cup skulle bli beviset för att Appel Au Maitre var redo för Europas största lopp Prix de l'Arc de Triomphe i Paris.

Istället fick Wido Neuroth ett annat besked - att hans norske derbyvinnare Touch of Hawk redan nu hör hemma i den yppersta skandinaviska eliten.

Upploppet i årets största lopp på Täby Galopp blev rafflande med sex hästar jämsides 200 meter före mål. Då bröt sig en trio loss, brittiske Munsef, Appel Au Maitre och längst ut Touch of Hawk.

Överraskande hade den senare bästa spurtkrafterna och kämpade sig till förstapriset på 600 000 kronor.

– Vi fick ett topplöp hela vägen med rygg på Appel Au Maitre och hästen visade att han är en riktig champion, konstaterade överlycklige segerjockeyn Lennart Hammer.

Mer blandade känslor var det nog för Wido Neuroth som alltså stod där som vinnare, men samtidigt fick se sin Arc-dröm gå i kras.

– Det är klart att det inte blir någon resa dit nu. Vi får se om hästen är hundraprocentig när vi kommer hem, kommenterade Wido Appel Au Maitres tredjeplats innan han övergick till att tala om vinnaren:

– Det är en väldigt flott treåring som var väldigt go idag. Jag är glad att jag fått fram en ny häst så att inte trycket behöver vara på Appel Au Maitre hela tiden.

Att stall Neuroth står väl rustat inför framtiden bekräftade även superlöftet Alyshakeys som stod i särklass i Amacitalöpning för tvååriga ston och alltjämt är obesegrad efter fyra starter.

Siktar mot Paris och Dubai

En häst som däremot lär dyka upp på Longchamp om tre veckor är Calrissian som motsvarade alla förväntningar i Täby Open Sprint.

Ridande Rafael Schistl såg ut att hamna i trångmål mitt på upploppet efter en spårsnål ritt, men fann fritt spelrum 100 kvar varefter hästen tackade med att växla ner konkurrenterna i ett nafs.

– Han är otrolig den här hästen. Han var långt efter in på upploppet, men klarade det ändå. Det här loppet jag alltid drömt om att vinna, berättade tränaren Fredrik Reuterskiöld som vågade blicka ut i världen.

– Nu satsar vi mot ett stort lopp under Arc-helgen, sedan är det inte uteslutet att det blir Dubai till vintern.

I Nickes Minneslöpning med en kvarts miljon i förstapris slog sig favoriten Highway förbi länge ledande Snow Runner kort före mål.

Överraskning blev det däremot i Coolmore Matchmaker Stakes. In på upploppet såg norska Theatrical Award ut att ha allt i sin hand då hon bröt ner i banan och tappade fart. Istället kunde hemmahoppet Novasky slå sig förbi efter en patenterad slutrökare. Misären för storfavoriten blev sedan total när hon dessutom dömdes för trängning och fråntogs andrapriset.

Robin Johansson/Kanal75

ARTIKELN HANDLAR OM