”Skön revansch på grodätarna”

Foto: LARS JAKOBSSON/KANAl75
TRAV

Lutfi Kolgjini vann Åby Stora Pris förra året.

I år har han chans på seger igen – med samma häst.

Det är fem år sedan Åby ändrade upplägget på sitt anrika storlopp.

Det nya formatet heatlopp innebär att samma hästar möter varandra två gånger och för rättvisans skull med omvända startspår.

En häst som vinner båda heaten blir naturligtvis totalsegrare, men vid två olika vinnare körs ett skiljeheat mellan enbart dessa två.

Två hästar på startlinjen, dessutom för tredje gången samma dag, är unika förutsättningar inom svensk travsport.

Tre gånger har Åby Stora Pris avgjorts på det sättet och de två senaste har varit oerhört rafflande. Båda gångerna har det utmynnat i duell Sverige mot Frankrike och båda gångerna har de blågula varit kraftigt nederlagstippade.

Men precis som Giant Superman/Fredrik B Larsson 2007 så lyckades Garland Kronos och Lutfi Kolgjini dra längsta strået i fjolårets upplaga då man besegrade L'Amiral Mauzun med Jean Michel Bazire.

– Det var första gången jag körde ett skiljeheat och det var en grym upplevelse. Att sitta bakom Garland upploppet ner och mötas av publikens vrål, det var inget snack om vem de hejade på. Dessutom var det en skön revansch på "grodätarna" som slagit oss i så många lopp dessförinnan. De var ju så säkra på att vinna i två raka att de bokat flygbiljetterna efter det, säger Kolgjini nöjt.

Farlig fransk duo

Mycket talar för att det blir lika dramatiskt i år då Åby lockat ett spännande sällskap med fem svensk-, två fransk- och en norsktränad häst på startlinjen.

– Jag är mycket nöjd med startfältet. Framförallt gillar jag mixen mellan hästar och kuskar. Ibland fokuserar man bara på hästarna, men ser man till killarna som ska köra så borde det bli sevärda lopp, säger Åbys färske sportchef Ken Karlsson som skött inbjudningarna till loppet.

Som förhandsfavoriter räknas Torvald Palema och Commander Crowe som dragit "extremspåren" ett och åtta, med Fabrice Souloys franska duo Igor Font och världsrekordhållerskan Premiere Steed som farliga utmanare.

Garland Kronos får precis som i fjol finna sig i att slå ur underläge.

– Det passar mig utmärkt. Hästen är bra i ordning igen och nog snarast lite bättre än vid samma tidpunkt i fjol. Enligt Pietro Gubellini som körde senast hade han vunnit första heatet om han bara känt hästen bättre, nu körde han galopp istället.

Just det faktum att Garland Kronos kommer från två starter i just heatlopp i Italien där företeelsen är vanligare kan vara en positiv faktor på lördag.

– Det tror jag. Han är så tålig och i grunden väldigt stark att han kan gå tre lopp samma dag. Överhuvudtaget tycker jag inte det är något som sliter på hästarna förutsatt att de är tillräckligt grundtränade.

Gasar för fullt i andra heatet

Båda försöksheaten ingår i V75-spelet som avledning ett respektive fem. Det gör givetvis att det blir extra variabler att räkna på för alla spelare.

– Det folk bör tänka på är att man kör för bästa möjliga slutplacering. Den som vinner första heatet lär inte köra som en galning i andra. Själv tror jag att vår chans ligger i heat två där vi fått ett bättre startspår. Därför kommer jag att köra Garland med skor i första och sedan rycka allt och gasa för fullt i andra, avslöjar Kolgjini.

Förutom Åby Stora Pris består ju V75 av ytterligare fem lopp. I dessa har Lutfi Kolgjini tre hästar till start och berättar detta:

– 12 Imola November (V75-4) har varit otursförföljd en tid nu och inte fått utdelning på sin fina form. Senast gjorde han ett riktigt bra lopp och jag tycker att han är värd en seger. Men det kan bli tufft att rå på 10 Bowling Inferno som ser ut att vara riktigt i ordning igen.

– 4 Immenso November (V75-6) var inte på topp senast, men jag räknar med att han är bättre nu med loppet i kroppen. Han har ett passande läge att ladda lite för ledningen och duger i klassen. Ett segerbud.

– 2 Golden Haro (V75-7) gick i ledningen i Danmark senast och fick stryk av en bra häst. I V75 tror jag inte han pallar att gå i spets över den här distansen och därmed blir det till att släppa och smyga med

Robin Johansson/Kanal75

ARTIKELN HANDLAR OM