Åke Svanstedt om taktiken i storloppet

Foto: KANAL75
TRAV

Han har vunnit Forus Open, Elitloppet och Hugo Åbergs Memorial.

På lördag jagar Torvald Palema en ny storseger.

– Hästen är gynnad av flera heat samma dag, säger Åke Svanstedt.

Torvald Palema har varit Europas travkung i år. Åke Svanstedts stjärna har på åtta starter tjänat 6,5 miljoner kronor och vunnit flera storlopp.

För två veckor sedan startade Torvald Palema i Sundsvall Open Trot. Trots ett perfekt lopp i andra utvändigt så kunde Torvald Palema inte gå förbi Commander Crowe och fick nöja sig med andraplatsen.

– Commander Crowe var helt enkelt grymt bra som bara bet ifrån sig från ledningen, säger Åke Svanstedt på sin hemsida.

Revanschmöte

På lördag möts Torvald Palema och Commander Crowe igen – då i Åby Stora Pris.

Åby Stora Pris körs som heatlopp där åtta hästar möter varandra två gånger. En häst som vinner båda heaten blir naturligtvis totalsegrare, men vid två olika vinnare körs ett skiljeheat mellan enbart dessa två.

Enligt Åke Svanstedt så ska flera heat bara vara en fördel för hans häst.

– Jag tycker att hästen är gynnad av flera heat samma dag. Han brukar alltid vara bättre i det andra heatet. Det visade han ju dels i Elitloppet men även tidigare i Italien när han vann Kommunloppet för två år sedan.

– Han har även provat på tre heat samma dag. Det var i Cesena för två år sedan men då fick han stryk på speed av Camilla Highness i skiljeheatet. Det loppet kördes i väldigt, väldigt lågt tempo.

Vad säger du om lottningen i Åby Stora Pris? Först spår åtta och sedan innerspår i det andra heatet.

– Spår åtta tycker jag inte gör så mycket när det är litet fält. Jag har ju en startsnabb och speedig häst så det bekymrar mig inte så mycket. Spår ett i det andra heatet är bästa tänkbara. Då kan jag själv välja taktik, om jag vill köra i ledningen eller släppa och utnyttja open stretch. Det ser bra ut för Torvalds del.

”Gör inte bort sig”

Det är inte bara Torvald Palema Åke Svanstedt har med i Åby Stora Pris. Även uppstickaren Teaser Elegance är med i storloppet.

– Teaser Elegance har mycket bra form. Åbytravet ringde och frågade om vi ville vara med och jag lät ägarna få bestämma. De tyckte att det skulle vara en ära att få ha en häst med i Åby Stora Pris och därför startar vi. Det här blir lite av ett elddop för Teaser Elegance i första starten mot riktiga elithästar. Men jag tror inte att han gör bort sig, säger Svanstedt på sin hemsida.