”Synd att pappa inte var med oss”

Robert Skoglund om känslorna för sin bortgångne far efter rekordsegern

Foto: ALN
Travbröderna. Rikard N och Robert Skoglund firade stora framgångar på V75 på Solänget i lördags. Deras pappa Anders Skoglund omkom i en bilolycka 2005.
TRAV

I lördags blev lärlingen Robert Skoglund, 18, rekordung V75-vinnare.

Och efter succén gick många av hans tankar till sin bortgångne far, före detta travtränaren Anders Skoglund.

– Synd att pappa inte fick uppleva det här, säger Robert.

Bröderna Robert och Rikard A Skoglund är två av landets största talanger. I lördags körde 20-årige Rikard N kallblodet Vildvitter till seger i finalen i Dubbelcupen. Och hästen tränas av brorsan Robert, 18. Som dessutom deläger den.

Skrällsegern på Solänget var värd 200 000 kronor.

– Det var riktigt stort att få vinna V75. Och det känns ännu mer speciellt eftersom man är så ung. Det är väldigt kul att få visa upp sig, säger Robert Skoglund.

Trodde du verkligen på vinst innan loppet?

– Jag tyckte från början att han skulle ha bra chans. Storfavoriten Lome Stjernen stod väldigt långt bak. Och sen visste jag att Gunnar Melander skulle dra i ett högt tempo med Nordblomma där framme. Det kändes obeskrivligt skönt när hästen var först över mållinjen. Dessutom hade den en del krafter kvar, säger Robert.

Bröderna Skoglunds stora travintresse har alltid funnits där. Pappa Anders var en erfaren travtränare på Bergsåker men gick tragiskt bort i en bilolycka för fyra år sedan.

– Jag har lärt mig väldigt mycket av pappa. Jag tänkte mycket på honom efter V75-segern och det var synd att han inte fick uppleva det här, säger Robert.

Den unge lärlingen berättar att hans V75-vinnare såldes till en ridtjej för två år sedan – men hon lämnade tillbaka hästen efter bara ett par veckor.

– Den var för dum för att rida på. Och jag hade sålt hästen för att jag inte fick den att trava riktigt, säger Robert och skrattar.

Hur fick du den att börja trava ordentligt?

– Jag lade på en sula på ena frambenet. Efter det blev allt mycket bättre.

Nästa start för Vildvitter blir på Färjestads V75 den 26 september.

Anders Granlund, Minimedia