"Torvald såg lysande ut"

Åke Svanstedt optimistisk inför lördagens storlopp

Foto: Kanal75
Åke Svanstedt meddelar att Torvald Palema är i toppform inför Åby Stora Pris.
TRAV

Torvald Palema jagar årets fjärde storloppsseger i Åby Stora Pris.

Han har även chans att ta hem slutsegern i Grand Circuit.

I torsdags gick hästen det sista finslipande träningsjobbet hemma på Bjertorp.

– Torvald såg lysande ut, säger tränaren Åke Svanstedt till Trav365.

Efter segrar i Elitloppet, Forus Open och Hugo Åbergs Memorial fick Torvald Palema stryk i Sundsvall Open Trot. Men att bli tvåa bakom Commander Crowe är inget som Åke Svanstedt är bekymrad över.

– Jag tycker att Torvald var lika bra som tidigare. Han avslutade väldigt bra och det gick som fortast de sista 200 metrarna. Det var bara det att Commander Crowe var grym den dagen. Man behöver inte skämmas för att förlora mot honom, säger Åke Svanstedt.

Gynnas av flera heat

Nu är det dags för Åby Stora Pris, ett storlopp Åke Svanstedt har vunnit fyra gånger tidigare. Axevallatränaren menar också att den här typen av heatlopp passar Torvald Palema extra bra.

– Han har tidigare visat att han är lite bättre i det andra heatet. Och skulle det bli tre heat så är det också ett plus. Han har startat i tre heat en gång tidigare. Det var i Cesena i Italien för två år sedan. Men då vann Camilla Highness som fick köra extremt sakta i ledningen. Det blev en speeduppgörelse och hon höll undan i en jättesnabb avslutning.

Hur är feelingen inför Åby Stora Pris? Berätta vad hästen har gjort efter Sundsvall Open Trot?

– Vi behandlade honom som vanligt i en framkota som han tidigare har haft problem med. Den håller vi efter hela tiden. Sedan har hästen tränat rätt så lugnt men känts fräsch och fin. Under torsdagen gick han det sista jobbet inför lördagen. Det blev fyra intervaller i sandbanan i 1.30-tempo och det var skötaren Martina som körde.

Varför körde du inte själv?

– Jag körde en annan häst som skulle gå sex intervaller. Men jag körde bredvid hela tiden och det är bra att få se hästarna från sidan också. Hur de travar och hur de uppträder i övrigt. Jag tycker faktiskt att Torvald såg lysande ut. Han travade bra och var pigg och glad hela tiden.

– Han ser ut att hålla lika bra form som han har haft tidigare i sommar. Efter det här jobbet tror jag att han kommer att prestera bra även i Åby Stora Pris.

Vad säger du om de olika heaten? Spår åtta i det första och ett i det andra.

– Innerspår är såklart bästa tänkbara. Då kan jag själv välja taktik och antingen köra i ledningen eller släppa och utnyttja open stretch. Jag har inte bestämt vad det blir och det är heller inget jag går ut med.

– Spår åtta är ju det sämsta men det är litet fält och dubbla open stretch så jag tycker inte att det är mycket att gnälla över. Torvald kan ju öppna otroligt fort om jag trycker av honom från start.

Tror du att han vinner?

– Jag tror att han har bra chans. Det är ju också ett extra viktigt lopp eftersom han har chans att ta hem slutsegern i Grand Circuit. Det utgår ju en extra bonus på nästan en miljon kronor om han blir europamästare.

Du har totalt tolv egentränade hästar till start på V75. Förutom Torvald Palema, vilka vill du vurma lite extra för?

– Det är framförallt två som sticker ut och det är Mountain Man och Cleo Nalan.

– Mountain Man (V75-2) har utvecklats mycket på slutet och visat både styrka, snabbhet och bra löphuvud. Han känns riktigt fin och trots att han bara är tre år tror jag på bra chans. Hästen är snabb ut bakom bilen och eventuellt kommer vi att prova honom barfota runt om för första gången.

– Cleo Nalan (V75-7) har gått otroligt bra hela året och gjorde ett kanonlopp senast. Hon slog bland annat Debbie Brodda och vi såg ju hur bra hon var i lördags i V75. Det känns som att hästen bara blir tuffare och bättre hela tiden. Nu möter hon hingstar och har bakspår, även om vi har rygg på en startsnabb häst. Jag tycker att hon ska räknas tidigt eftersom hon känns så pass bra. Hon tävlar barfota runt om som vanligt, säger Åke Svanstedt.

Michael Carlsson, Minimedia