”Hoppas någon kommer ihåg mig”

Foto: CLAES KÄRRSTRAND/KANAL75
TRAV

Åke Svanstedt har haft ett magiskt år.

Nu är han på väg att slå Stig H Johanssons superrekord – men legendaren själv bryr sig inte.

– Förhoppningsvis kommer någon ihåg mig, säger Stig H.

År 2000 tjänade Stig H Johanssons hästar 44,5 miljoner kronor. Ingen annan travtränare har någonsin lyckats tjäna mer pengar än Johansson under ett år.

– En stor anledning till att det gick så bra just det året var att jag hade Victory Tilly som sprang in mycket pengar. För att få ett riktigt bra år så behöver man en häst som springer in pengar i storloppen.

Utmanas – av Svanstedt

Åke Svanstedt har haft ett drömår och nu hotar han Johanssons rekord. Svanstedt hästar har sprungit in 35,3 miljoner kronor i år och lyckas Axevallatränaren köra in 9,3 miljoner till så slår han Johanssons rekord.

– Svanstedt har haft ett riktigt bra år och det har väl ingen missat. Torvald Palema har sprungit in mycket pengar och hans hästar har gått bra hela året.

Tror du Svanstedt slår ditt rekord?

– Det är ett antal månader kvar så möjligheten finns ju. Fortsätter hans hästar gå lika bra som de gjort hittills så finns chansen.

Skulle det kännas tungt om Svanstedt gör det?

– Absolut inte. Det finns inga rekord som står sig i evigheter. Förhoppningsvis finns det någon som kommer ihåg att jag presterat bra så jag blir inte nedstämd om han skulle slå mitt rekord. Det är ingen merit att ha ett gammalt rekord.

Dina hästar har sprungit in 19,5 miljoner i år, är du nöjd med det?

– Det har varit ett okej år. Jag ligger ungefär på samma nivå som jag gjort de senaste åren, säger Stig H Johansson.