Expertens attack på Micke Nybrink

"Han är dåligt påläst på internationell travsport"

Even Elvenes är Norges motsvarighet till Micke Nybrink. På lördag är det prestigefull landskamp på Färjestad. Foto: Kanal/75
TRAV

Sverige mot Norge, 3–0.

Den svenska dominansen i Unionstravet har varit total.

På lördag avgörs landskampen för fjärde gången – frågan är om Norge räcker till.

– Sverige är överlägset både sportsligt och spelmässigt, säger trav- och spelprofilen Micke Nybrink.

– Nybrink är en kille som slår sig för bringan och skriker; jag är bäst! Men han ska stoppas, säger Nybrinks norske motsvarighet Even Elvenes.

Unionstravet instiftades 2005 till minne av 1905 års upplösning av den svensk-norska unionen. Med Järvsöfaks i spetsen gick då det svenska laget segrande ur striden. Även 2007 och 2008 (2006 kördes ingen landskamp) har norrmännen fått lämna Färjestadstravet i Karlstad med svansen mellan benen.

– Våra hästar är helt enkelt bättre. Det är den enkla sanningen. Norska hästarna är jättebra på förhand men inte riktigt lika bra när loppen körs, säger Micke Nybrink.

– Sverige är ett stort travland som har kommit längre än oss. Men i år har vi hästar som duger i flera lopp, vilket Nybrink inte vet eftersom han är så dåligt påläst på internationell travsport, kontrar Even Elvenes.

Landskamp även för spelarna

Och påläst är något man som spelare måste vara på lördag. Det är nämligen inte bara hästar och kuskar som drabbar samman i en prestigefylld landskamp. Det gör även V75-spelarna. Sverige och Norge kommer att spela i en gemensam pott och en eventuell ensam vinnare med sju rätt kan bli 70 miljoner kronor rikare.

2007 vann Sverige V75-kampen men i fjol var norrmännen bäst när de i förhållande till satsade pengar tog hem störst del av potten.

– Det finns jätteduktiga spelare i Norge men jag tror att den stora massan som vanligt kommer att tro för mycket på sina egna hästar. Ett gott råd till dem är att de lugnar ner sig lite. Deras hästar är en klass sämre. Men jag tror faktiskt att norrmännen har bättre koll på våra hästar än vad vi har på deras, säger Nybrink och får kraftigt medhåll av Elvenes.

– Jag har väldig respekt för travspelarna i bägge länderna. Norrmännen kanske är lite väl nationalistiska i sitt spelande men de är ändå hundra gånger bättre på att orientera sig internationellt. Här är vi vana att spela på utländska lopp medan svenskarna håller på att dö och inte vet hur de ska hantera situationen så fort det kommer en utländsk häst till start, säger Elvenes med ett skratt.

Nybrink regerande mästare

Nybrink och Elvenes brukar mötas i en tipsduell varje år och hittills är det Nybrink som har dominerat.

– Jag tycker att det börjar bli tjatigt att vinna de här duellerna varje år och eftersom jag verkligen hoppas att det går bra för Even vill jag ge honom rådet att tro lite mer på de svenska hästarna den här gången, säger Nybrink.

– Det är snällt att han kommer med goda råd. Jag värderar honom högt då han är en rolig karl. Han hugger som en alligator men i år ska han stoppas, säger Elvenes.

FAKTA

Experttipsen

Nybrinks vinnare:

– Två hästar tycker jag sticker ut ur startlistorna vid första anblicken: Distrinus (V75-1) och Fisher King (V75-7). Fisher King är hur stark som helst och borde hinna runt dem över tre varv. Distrinus är en häst som jag verkligen gillar men han har inte startat på ett tag så vi måste kolla upp dagsformen med tränaren Joakim Lövgren.

Elvenes vinnare:

– Jag tror att det blir svenskt genom Trade East i V75-1 men sen tror jag att Mysterious ordnar norsk seger i V75-2. Han gjorde en väldigt bra insats senast och kommer vara ännu bättre på lördag. Jag har ett norskt segerbud till att bjuda på och det är George Kemp (V75-4). Han var jättebra i somras och har nu lopp i kroppen efter tävlingspaus. Han gynnas av körspö.

Ola Johansson/Kanal75

ARTIKELN HANDLAR OM