”Han var inte på topp i Derbyt”

TRAV

Det står 1 - 1 i inbördes möten.

I försöken till Europaderbyt möts på nytt Yield Boko och derbyvinnaren Maharajah.

– Yield Boko var inte på topp i Derbyt. Han hade dåliga blodvärden, säger tränaren Timo Nurmos.

Tisdag kväll avgörs två försök till Europaderbyt i Tammerfors. Timo Nurmos har tre hästar till start och störst uppmärksamhet tilldrar sig Yield Boko. Stjärnhästen vann försöket till Derbyt i imponerande stil, men tröttnade från ledningen i finalen och blev femma.

– Han var tyvärr inte som bäst då. Det var inte samma tryck i hästen som tidigare och vi kollade upp honom ordentligt när han kom hem. Veterinären undersökte halsen och tog blodprov på honom. Halsen såg bra ut men blodprovet visade att han hade en infektion i kroppen, berättar Timo Nurmos.

– Det är bara att gratulera Maharajah till en imponerande seger. Bästa hästen vann eftersom han fick det tyngsta loppet. Men Yield Boko var heller inte på topp. Han fick vila lite efteråt och har sedan tränat på helt normalt.

”Pigg och fin i träningen”

Yield Boko och Maharajah har mötts två gånger och det står 1 - 1 i inbördes möten. Förutom Derbyt möttes de i semifinalen till Breeders Crown på Romme förra hösten. Då vann Yield Boko enkelt från ledningen.

I försöket till Europaderbyt Yield Boko har spår åtta och invändigt om sig har han Maharajah som har bricka sju.

– Hästen känns pigg och fin i träningen och jag hoppas och tror att han gör en bra insats. Sedan får vi se hur långt det räcker. Han är snabb ut men kusken bestämmer taktiken, säger Nurmos.

Har redan en derbyvinnare

Trots att Yield Boko inte lyckades i Derbyt har Timo Nurmos redan fått en derbyseger i år. Det var Target Hoss som vann det finska Derbyt för tre veckor sedan i imponerande stil. Så sent som i lördags vann hon även Finlands motsvarighet till Stochampionatet i Willmanstrand. Target Hoss har tagit elva segrar på 14 starter och sprungit in drygt 2,5 miljoner kronor. Fyraårsstoet vann även det finska Kriteriet förra året och är alltså en riktig undantagshäst.

– Det är en ganska kraftig häst som är bra musklad. Hon har en fin gång, en bra motor och är både snabb och stark. Dessutom är hon väldigt travsäker och har ett bra löphuvud, beskriver Timo Nurmos.

Vill avvakta värmning

Solvallatränaren vill vänta in i det sista med att bestämma sig om Target Hoss ska starta i Tammerfors. Anledningen är att loppet kommer tätt inpå starten i lördags.

– Jag åker själv till Tammerfors och vill först se att hon har återhämtat sig bra. Vi kollar hur hon har ätit och druckit och värmer lite så får vi se. Loppet i lördags blev ganska tufft eftersom det blev omstart på grund av en olycka. Hon fick gå för fullt i 700 meter och det blev nästan som två lopp, säger Nurmos.

– Hästen kom till Tammerfors under söndagen och rapporterna så här långt säger att allt ser bra ut. Hon har fått ett bra spår i sitt försök och är snabb ut. Är allt normalt tror jag att hon är långt framme även här.

Du har även med Herr Ratzeputz i samma försök som Yield Boko. Chanserna där?

– Herr Ratzeputz är fint i ordning och klart bättre än resultatraden. Han har tränat bra länge men har haft otur i loppen i år. Senast fick han i alla fall en bra resa och spurtade då fint till slut. Det var en bra genomkörare inför Europaderbyt. Nu fick han ett bra läge med innerspår och är ganska snabb ut. Jag tror att hästen gör en bra insats, säger Timo Nurmos.

Michael Carlsson/Kanal75