Stjärntränaren: Han förtjänade en smäll

TRAV

Hans stjärnhäst Immenso November dog – dessutom hamnade han i ett storbråk på stallbacken.

Nu pratar Lutfi Kolgjini ut om den tunga helgen.

– Jag älskar och lever för mina hästar, säger Ludde.

Det var mitt under V75-6 i lördags som olyckan var framme. Johnny Takter, som körde Kolgijnis Immenso November, tog över ledningen efter några hundra meter. Kort därefter började hästen bryta och Takter märkte direkt att något var fel. Takter styrde bort sin häst från det övriga fältet.

"Kom som en chock”

Immenso November gick omkull mitt på banan och veterinär var snabbt framme vid hästen. Veterinären kunde direkt konstatera att Immenso Novembers liv inte gick att rädda. Dödsorsaken är ännu oklar och hästen obduceras under veckan. Lutfi Kolgjini såg loppet från sidan och blev chockad.

– Det var första gången en häst som jag tränat dog så det var oerhört tungt. Det kom som en chock.

Mår du bättre nu, några dagar efter den tragiska händelsen?

– Det blir bättre och bättre, men jag har haft några riktigt tunga dagar och jag har svårt att lägga det bakom mig. Jag älskar mina hästar och Immenso var en speciell häst för mig.

Storbråk på stallbacken

Men det var inte nog med dödsolyckan.

Efter heat två av storloppet Åby Stora Pris i lördags uppstod dramatiska scener på stallbacken.

Lutfi Kolgjini, som körde Garland Kronos, var mycket irriterad på Fabrice Souloy och Christophe Martens. Kolgjini menade att de hade förstört för hans häst, Garland Kronos, genom att trycka stenhårt med Premiere Steed.

Garland Kronos slutade trea i loppet medan Premiere Steed slutade sist – långt efter vinnaren.

Efter loppet rök Kolgjini och Soulouy ihop på stallbacken och stort bråk uppstod.

– Direkt efter loppet gick jag fram till Christophe Martens (kusken) och frågade honom vad han höll på med. Då sa han att han hade fått körorder av Soulouy (tränaren) och att han var helt oskyldig. Sedan när jag gick på stallbacken kom Souloy och började provocera mig. Jag blev riktigt förbannad.

Hur nära var det att det small?

– Det var riktigt nära att jag gav honom en smäll, det förtjänade han.

Är du fortfarande förbannad på Souloy?

– Jag har lagt det där bakom mig nu. Jag har haft så mycket annat att tänka på och jag tar hellre ett bråk med honom varje dag än det här som hände med Immenso November.

Många tycker att det var löjligt att ni bråkade, vad säger du om det?

– Blir hockeyspelare förbannade på varandra, så visar de känslor och börjar bråka. Varför ska inte vi som håller på med trav kunna visa känslor? Sedan om man har rätt eller fel, det är en annan sak, säger Lutfi Kolgjini.