”Han är stenklar, det är bara att spika”

TRAV

Ryan Trot är en av Sveriges startsnabbaste hästar.

Han har kanonläge i V75, är i toppform och ute över sin favoritdistans.

– Han är stenklar och det är bara att spika, säger tränaren Åke Lindblom.

Lindblom är en obotlig optimist och en frisk fläkt inom travet. Örebrotränaren har inte alltför sällan fog för sina uttalanden. Han säger mer än gärna vad han tycker och tänker. Själv tycker han att det är trist att inte fler tränare och kuskar bjuder på sig själva.

– Det är ju Sverige det här och den berömda Jantelagen. Här ska man inte sticka ut utan istället sitta med nedböjt huvud. Men det skiter jag i. Jag är ärlig och säger rakt ut om jag tror på en häst, säger Åke Lindblom till Trav365.

– Det här med att ligga lågt och hoppas på pengar får andra hålla på med. Jag är ju som jag är och alla har sina olika personligheter. Visst har man fått ta några smällar genom åren men det är inget jag lipar över.

Inför V75-omgången på Färjestad Lindblom en häst till start. Det är Ryan Trot som räknas som en av landets mest startsnabba hästar. Han har fått ett kanonläge bakom bilen med spår två. Den korta distansen är hästens bästa och han kommer med två raka segrar.

– Förutsättningarna är helt perfekta. De kan inte bli bättre. Hästen känns strålande i jobben och jag har siktat på det här loppet en tid. Han tar ledningen och sedan är det bara att gasa på. Självklart tror jag att han vinner och hade jag spelat V75 hade jag spikat honom, säger Lindblom.

– Han har gjort två lopp sedan han kom hem från Frankrike och vunnit båda. Vistelsen där nere verkar ha gjort honom gott och stärkt honom. Men han trivdes inte alls med Frankrike och de långa upploppen passade inte hästen. Det som var bra var att han blev härdad av att tävla där.

Ryan Trot har tidigare haft en tendens att stanna till den sista biten i loppen. Hur ska du undvika det den här gången?

– Jag funderar på det och något ska jag nog komma på. Det gäller just att övertala honom de sista 100 metrarna så att han inte stannar. Men han känns så pigg och glad och är i så bra form nu att jag inte tror att han gör det den här gången.

– På en skala från ett till tio så är formen en tia. Förutsättningarna är de bästa tänkbara så vad fan ska man tro. Att säga något annat än att man tror att hästen vinner känns ju löjligt, säger Åke Lindblom och skrattar.

Michael Carlsson, Minimedia