"Bara elitloppsveckan är större än det här"

Solvallas heta vecka – V75-finaler, Kriteriet och auktion

TRAV

Den här veckan på Solvalla går i unghästarnas tecken.

Fyra dagar med trav kryddas med stor auktion under lika många dagar.

– Sportsligt sett är det högre kvalitet än tidigare, säger Mattias Stenby, sportchef på Solvalla.

Kriterieveckan innebär att publiken får se landets bästa treåringar mötas. Den stora finaldagen är på söndag då Svenskt Travkriterium och Svenskt Travoaks körs. Men innan dess är det tävlingar onsdag med V64, lunchtrav på fredag och V75-finaler på lördag.

– Det här är årets näst största vecka på Solvalla. Bara Elitloppsveckan är större, säger Mattias Stenby.

– Unghästarna står i centrum och det ser mycket bra ut. Onsdagstävlingarna håller klart högre klass än tidigare kriterieveckor. Då körs bland annat finalen av Diamantstoet med 200 000 kronor i förstapris samt ett V75-försök.

– På fredag kör vi nio lopp med både V4- och V5-omgång. På lördag får vi se nyblivne världsrekordhållaren Beanie M.M. i guldfinalen. Tyvärr blev det många avhopp ifrån hästar som var inkvalade till finalen. Bland annat Commander Crowe, Torvald Palema, Rune U.S., Mac Kindley och Brioni ville eller kunde inte vara med av olika anledningar. Jag tycker även att silverfinalen är en riktig godbit med bland annat Skully Gully.

Vem tror du vinner Kriteriet respektive Oaks?

– Red Hot Dynamite vinner Kriteriet och sedan tror jag att Simb Ruby vinner Oaks. Det kan bli stor Solvalla-dominans, precis som det blev i Derbyt och Derbystoet.

– Det enda som är lite olyckligt till helgen är att finalen av Europaderbyt körs på lördagen i Tammerfors. Det gör att flera av våra toppkuskar inte kan vara på plats under V75, säger Stenby.

Traditionsenligt är det även stora unghästauktioner den här veckan. Kriterieauktionen startar redan på onsdag i Scandic Infra City i Upplands Väsby. Totalt går hela 476 hästar under klubban och auktionen fortsätter torsdag, fredag och lördag.

Michael Carlsson/Kanal75