Loppet är nu kört på Valla

TRAV

Hur ska det gå för Solvalla?

Den frågan får jag hela tiden.

Och det frågar jag själv alla jag träffar.

Ingen vet, men det känns som lätt panik.

Egentligen borde jag inte skriva en rad om dokusåpan Solvalla. Jag är nämligen inte alls insatt. Jag vet inte mer än någon annan, snarare mindre. Mitt travintresse ligger inte det hållet. Jag vet knappt vem som sitter i styrelsen på våra olika banor. Vet heller inte vilka pampar som firar jul med varandra och vem som snackar skit bakom ryggen på vem.

Jag bryr mig inte. Det är boring. Mitt intresse handlar om fina hästar, gasglada kuskar och barfota runt om. Och så spelet förstås, spelet är nummer ett.

Åby och Jägers större än Valla

På Solvalla har någon alltså dragit ur proppen. Om skutan har läckt lite försiktigt de senaste åren så är nu bottenpluggen putsväck.

Men var det inte det här alla ville? Har inte många i åratal mässat om att de är för mycket folk som administrerar travet och att alla pengar går till Solvalla?

”Sparka alla pärmbärare och decentralisera!” Så har det låtit.

Någon tog fram yxan och högg. Vi vingklipper Solvalla så får vi se hur de klarar sig. Solvalla svarade med att sparka folk och sedan sa både vd:n och sportchefen upp sig i ren protest. Eller hur det nu var?

Nu ska landets slagskepp klara sig utan vare prispengar (vind i seglen) eller besättning. Alle man till pumparna! Vilka då…? För mig känns det som om loppet är kört. Alla har gett upp. Solvalla får sälla sig till de andra; Solvalla blir en vanlig mellanbana med en travbanechef.

Jägersro och Åby är ännu så länge storbanor. Två dinosaurier. Hur många år klarar de sig innan de är i Solvallas situation? Deras dagar är nog räknade.

Tränaren Kari Lähdekorpi föreslår att ATG/STC ska ta över Solvalla. Kanske lika bra?

Nurmos värsta häst hittills

Solvalla kör för fullt den här veckan. Liket sprattlar. Onsdag, fredag, lördag och söndag. Vi spelar som aldrig förr. Kriteriet på söndag är undantaget, det är inget spellopp. En häst är ensam på plan. För vem ska kunna rubba Timo Nurmos Red Hot Dynamite? Finländaren har förmågan att plocka fram unghästar av toppklass och Red Hot Dynamite kan vara den värsta hittills.

För att göra loppet ännu mer kört är motståndet i årets största lopp för treåringar, Kriteriet, av sämre klass än vi är vana vid. Vart tog de andra bra treåringarna vägen?

FAKTA

Veckans tips

1. 3 Mr New Dawn (Solvalla, V64-1)

Ruskigt bra senast. Perfekt läge. Runt om?

2. 2 All of My Life (Solvalla, V64-3)

Kanonform och rätt uppgift. Blir farlig igen.

3. 5 Alvena Pampas (Solvalla, V64-5)

Mycket bra hittills. Tror jag fortsatt på. Drag.