”Maharajah vassare nu än inför Derbyt”

Foto: LARS JAKOBSSON/KANAl75
TRAV

Maharajah är redo för en ny storseger.

Den store kungen är favorit till att vinna 2,3 miljoner i Europaderbyts final på lördag.

– Han känns vassare nu än inför Derbyt, säger tränaren Stefan Hultman.

Maharajah lekte hem sitt uttagningslopp i Tammerfors i obrukad stil. Sedan Yield Boko galopperat i starten släpptes han tidigt till ledningen. Väl där behövde han inte anstränga sig för att vinna.

– För en gångs skull fick hästen ett snällt lopp och det var skönt. Annars brukar han få tugga på ute i spåren eller utvändigt om ledaren. Nu joggade han till seger med gott om krafter kvar, säger Stefan Hultman.

”Det var en kamp mot klockan”

Solvallatränaren har på lördag chansen att vinna sin andra stora seger på kort tid. För en knapp månad sedan vann Maharajah Svenskt Travderby på det mest imponerande sätt en häst någonsin har vunnit det loppet. Hultman är även mycket nöjd med förberedelserna inför Europaderbyt.

– Inför Derbyt var det lite av en kamp mot klockan för att hinna få honom i full form. Det lyckades vi med och han har tagit åt sig loppen på rätt sätt och gått framåt ytterligare. Jag körde sex backintervaller med honom under måndagen och han kändes fantastiskt fin. Jag tycker faktiskt att hästen känns vassare nu än vad han gjorde inför Derbyt, säger Hultman.

– Själv känner jag mig lite mer avslappnad även om Europaderbyt är ett jättestort lopp med högre prispengar i än i Derbyt. Det är mycket ära och prestige som står på spel men Derbyt var ju det stora huvudmålet vi hade inför säsongen. Så den viktigaste uppgiften är avklarad.

”Trygg och harmonisk att resa med”

Under onsdagen kör Hultman de sista finlipande intervallerna med Maharajah. På torsdag kväll flyger hästen till Finland och resan är inget som bekymrar tränaren.

– Maharajah är trygg och harmonisk och har inga problem med att resa. Det gick jättebra till Tammerfors förra veckan och han både åt och drack som han brukar göra. Det är glädjande att hästen gillar att resa då jag har lite planer längre fram för honom utomlands.

Du tänker på Prix d'Amerique?

– Ja, bland annat. Det vore en dröm att få prova hästen på Vincennes fina bana och då kanske rycka av skorna på honom. Vi har även aldrig provat urryckare på hästen så det finns några ess kvar att spela ut.

– Jag frågade Örjan inför Derbyt om vi inte skulle använda urryckare på honom. Då svarade han att vi har ju inte ens börjat driva hästen ännu. Han tyckte att vi kunde börja med det först om det skulle behövas, säger Hultman och skrattar.

Kan det bli Prix d'Amerique redan till vintern?

– Det har jag inte bestämt ännu och jag håller alla dörrar öppna. Vi får se hur hästen ser ut efter säsongen och närmast efter Europaderbyt väntar Breeders Crown. Först semifinal och sedan förhoppningsvis en final.

– Det är inte otänkbart att det blir Prix d'Amerique redan i januari men då ska allt vara helt på topp med hästen. Annars väntar vi ett år, säger Hultman.

Vinner Maharajah Europaderbyt?

– Jag har full respekt för motståndarna men hästen känns som sagt ännu finare nu än inför Derbyt. Han lär väl få göra grovjobbet själv men jag litar helt på min häst. Det är klart att jag tror att han har mycket bra chans.

Michael Carlsson/Kanal75