Järvsöfaks bara femma i Finland

TRAV

Järvsöfaks blev inte bättre än femma i Nordiskt Mästerskap i finska Åbo på lördagen.

– Han är som en hjälte i Finland och folket ville så gärna att han skulle starta här en sista gång. Jag tycker han var bra ändå hästen,men ungdomarna är bättre nu, säger Jan-Olov Persson om den 15-årige kallblodskungen.

Foto: Kanal 75

Stark vinnare av loppet var Järvsöfaks son Åsajerven, som gick segrande ur striden trots en galopp i starten. Segertiden blev 1.23,0 över 2100 meter med autostart. Det blev norskt även på platserna närmast bakom i form av Mörtvedt Jerkeld, körd av Jim Frick, och med Moe Brage och Dagfinn Aarum på en tredjeplats.

Järvsöfaks satt i tredje par utvändigt i loppet där finske Patrikin Muisto sköt iväg första 500 meterna efter 1.18,5 efter strid om ledningen. Attacken kom på den sista bortre långsidan och i början av upploppet var Järvsöfaks ännu först. Kallblodskungen var dock chanslös att utmana Åsajerven - som reparerade sin startgalopp strålande - och Mörtvedt Jerkeld som skuggade bakom Järvsöfaks i slutdelen av loppet.

Mörtvedt Jerkeld bjöd ordentlig strid och slutade tvåa på samma tid som vinnaren.

Bollnäs nästa?

Åsajerven fick drygt 400 000 kronor för segern i Nordiskt Mästerskap och blev även överlägsen slutsegrare i serien Nordisk Elitkamp som pågått under året.

Järvsöfaks alltså femma några längder bakom tätduon och står därmed kvar på 198 segrar i karriären.

– Vi får se hur han tar det här loppet. Eventuellt kan det bli tal om att nästa start blir i V75 i Bollnäs 10 oktober. 200 segrar är en jämn och fin siffra som skulle vara rolig att uppnå. Men vi tar en start i taget, det där är inte så viktigt egentligen, säger Jan-Olov Persson vars Järvsöviking slutade trea i ett lopp för femåriga hästar i Åbo efter ett tufft lopp utvändigt ledaren.

Mikael Wikner, Kanal 75