Amatören som ska utmana Svanstedt

Britt-Marie Olssons förvandlingsnummer jagar femte raka segern på V64

Foto: KANAL75
TRAV

Med skor – en hygglig travhäst.

Utan skor – en stjärna som vägrar förlora.

Nellie Vingboons jagar femte raka segern och titeln miljonär på V64.

– Det känns nästan konstigt att det kan ge sådan effekt att rycka skorna, säger amatörtränaren Britt-Marie Olsson.

Finalen av Diamantstoet, som avslutar veckans V64-omgång, är onsdagens sportsliga höjdpunkt på Solvalla.

Sveriges ledande travtränare är favorit med förvandlingsnumret Ninotchka, som är obesegrad i sin nya regi. Men Åke Svanstedt utmanas av en amatörtränare från Örebro som tillvardags arbetar som arkivarie på Örebro kommun.

– Kommer Nellie Vingboons till ledningen får de andra kämpa. Hon är ruggigt bra i ledningen, det tycker jag i alla fall. Jag tror att loppet avgörs i starten, säger Britt-Marie Olsson.

Sexåriga Nellie Vingboons har genomgång en fantastisk förvandling den här sommaren. Efter 48 starter i karriären ryckte man skorna på stoet som nu är obesegrad efter fyra barfota-starter.

– Vi trodde inte att hon skulle kunna springa barfota. Men så var min dotter hemma på semester och passade på att köra henne i ett provlopp. Hon testade att rycka skorna på chans och sedan vann de provloppet med hela upploppet.

Vann på V75

Dottern, som heter Elin Dalegård, jobbar till vardags hos Solvallatränaren Roger Walmann (hon sköter bland annat stjärnan Colombian Necktie) och hon var också den som satt i sulkyn när Nellie Wingboons inledde sin segersvit på Lindesberg i juli.

– Hon vann skitlätt och sedan har det bara fortsatt. Det känns nästan konstigt att det kan ge sådan effekt att rycka skorna. Hon har alltid travat bra och haft kapacitet, men barfota får hon i det närmaste en perfekt aktion, säger Britt-Marie Olsson.

I sin andra start utan skor på hovarna stoppade inte ens tufft motstånd och sämsta utgångsläget (spår tolv bakom bilen) Nellie Vingboons som spurtade ner Hoity Toity Face & Co. Därefter blev det seger i ett lärlingslopp på V75 med 100 000 kronor till vinnaren och senast var segerchecken lika hög i försöket till Diamantstoet.

– V75-vinsten är det största, den slår allting. Det är liksom Serie A på något sätt. Men det är klart, vinner hon på onsdagen så är det 200 000 kronor i förstapris och det skulle inte sitta helt fel.

Lars-Ove Pettersson/Kanal75