Djurskyddschefen: ”Sporten har koll”

Foto: KANAL75/Lars Jakobsson
Johnny Takter och Lutfi Kolgjini med hästen Immenso November.
TRAV

Fyra dödsfall bara i år.

Antalet dödsolyckor inom travet har ökat markant.

Men jordbruksverket är inte oroliga.

– Travsporten i Sverige har god koll, säger jordbruksverkets djurskyddschef Björn Dahlén.

Lutfi Kolgjinis Immenso November blev den fjärde hästen att dö i samband med ett travlopp i år. Hästen dog mitt i ett V75-lopp under storhelgen Åby Stora Pris. Det är tre dödsfall mer än året innan.

De närmaste dagarna kommer landets banveterinärer att samlas för en konferens. Konferensen är ett led i det uppdrag som jordbruksverket fått av regeringen.

– Vi har i uppdrag att titta över banveterinärens besiktningar före tävling. Vi har genomfört enkäter med banveterinärer om deras arbetsförhållanden. Nu ska vi utvärdera, säger jordbruksverkets djurskyddschef Björn Dahlén.

På konferensen kommer man att belysa den senaste tidens dödsfall.

– Klart att det är ett problem om det är ett dödsfall inom travsporten. Det behöver man inte hymla med. Men det är omöjligt att komma ner på nollnivåer. Det finns saker på hästar som man inte kan se före en tävling. De kan drabbas av till exempel hjärtåkommor. Men man borde kunna komma ner lägre i antalet dödsfall, säger jordbruksverkets djurskyddschef Björn Dahlén.

Hur och vilken typ av åtgärder som skulle behövas för att få ner dödstalet vill inte Björn Dahlén spekulera i.

Han säger:

– Det skulle kunna tänkas att man har en annan typ av besiktning. Vi ska diskutera det här, därför vill jag inte ha en åsikt i förväg.

Fyra fall hittills, tre fall bara i år. Vad ligger bakom ökningen av dödsfall?

— Det vågar jag inte ha en åsikt om, men visst finns det en del problem inom sporten.

Vilka problem syftar du på?

– Olika företeelser som en icke travmänniska kan höja på ögonbrynen åt.

Som?

– Att man binder tungan på hästen, det är något man kan diskutera. Jag säger inte att man inte får göra det, men man ska fundera på det ur en etisk synpunkt.

Tycker du att travsporten är osund för hästar?

– Osund skulle jag inte vilja säga att den är. Det finns problem och det gäller att man har dem under kontroll. Det är upp till myndighetssidan och banveterinären att se till att man sköter sig.

– Jag tycker att travsporten i Sverige har god koll.