”Har alltid sagt att det är en kanon”

Beanie M.M:s tränare om den senaste tidens succé

Beanie M.M. med Torbjörn Jansson i sulkyn.
TRAV

En nybliven världsrekordhållare förgyller finalen i gulddivisionen.

Beanie M.M:s fantomtid 1.10,7 blev en stor snackis i trav-Sverige.

– Jag får rysningar när jag tittar på loppet. Allt talar för att han gör en lika bra insats igen, säger tränaren Morten Waage.

Tränaren Morten Waage.

På lördag gör Beanie M.M. sitt första framträdande efter världsrekordloppet. Det sker i finalen av gulddivisionen på Solvalla. Den sexårige hingsten förvånade många när han sprang 1.10,7 på Solänget i den senaste starten. Framförallt eftersom loppet gick över medeldistans. Körd av Torbjörn Jansson dundrade han undan i ledningen i mäkta imponerande stil.

– Det var överraskande även för mig. Jag visste att hästen var jättebra i ordning men att han skulle springa 1.10,7 kunde jag aldrig tro. Han gjorde också loppet helt själv utan hjälp på vägen, säger Morten Waage.

Norrmannen är inte bara tränare till Beanie M.M. Han är även uppfödare och ägare av den snart trefaldige miljonären.

– Det är man väldigt stolt över. Han är tillverkad ute hos oss på Sandemar och vi har tagit honom hela vägen. Från fölunge, till inkörning och uppträning. Det är klart att sådant är jättestort.

När förstod du att Beanie M.M. var något extra till häst?

– Det märkte vi ganska tidigt och Torbjörn har alltid sagt att det här är en kanon. Men hästen har varit ofräsch till och från och vi har fått behandla honom i omgångar. Det har till viss del stoppat upp honom.

– Hästen känns alltid fin i träningen och även om man kör tuffa pass med honom så visar han inte om han är ofräsch. När vi exempelvis kör stenhårda intervaller så bara dansar han fram, medan andra hästar är svimfärdiga. Så visst har jag känt länge att det har funnits kapacitet utöver det vanliga.

– Nu har hästen kunnat starta kontinuerligt och fått vara fräsch och därmed blivit starkare. Då har också framgångarna kommit, menar Waage.

På lördag blir Beanie M.M. favorit i Frances Bulwarks lopp, tillika finalen i gulddivisionen. Loppet innehåller bara nio hästar då flera finalklara kandidater inte startar.

– Jag tror inte att det gör så mycket med bakspår i ett sådant här litet fält. Det kan också vara bra att han får inleda lite lugnt, eftersom han fick rusa undan i ledningen senast.

– Veterinären gick igenom hästen efter förra starten och hittade ingenting. Han är helt fräsch nu och känns jättefin i jobben. Just nu finns det inget som stör eller några ursäkter ifall han inte skulle vinna.

Så då tror du att han vinner igen?

– Man ska alltid ha respekt för motståndarna och det är små marginaler i den här sporten. Men visst tror jag på en väldigt bra chans. Senast gick han barfota fram men nu blir det nog barfota runt om. Dessutom blir det helstängt huvudlag som han har haft på slutet. Jag tror även att det är en av förklaringarna till framgångarna, säger Morten Waage.

Michael Carlsson/Kanal75

ARTIKELN HANDLAR OM