Elitloppet 2008 – bangarnas lopp

TRAV

Vi brukar gnälla på att det är för få ­utlänningar.

2008 års Elitloppet är raka mot­satsen. Svenskarna är mest med som ut­fyllnad. Det handlar om Frankrike, USA och Italien.

Eller, mer troligt, Frankrike mot ­byket.

Ska man beskriva Elitloppet 2008 på förhand får det bli ”bangarnas lopp”. Eller loppet som ingen ville vara med i. Året då de bästa inte kom. Och det känns ju fantastiskt fel. Har de aktiva helt missat att det väntar tre miljoner på vinnaren på söndag?

Har de missat att det inte finns någon ­oslagbar Varenne eller fulltankad Jag de Bellouet i starlistorna i år?

Är de så ”vinsttrötta”? Är de så propp­mätta?

Crowe skulle ha pissat på dem

För mig känns det sorgligt att Petri Puro tackade nej med Commander Crowe. Jag tror att han hade pissat (ursäkta ordvalet, men så är det) på dem. Jag tror att han hade tagit 19:e raka i försöket, från spår fyra bakom ­bilen, valt andraspår i finalen och krossat allt med ett hånflin på tio blankt.

Eller, jag ändrar mig, jag TROR inte det. Jag VET. Inte fasen tar han stryk av Exploit Caf, Oiseau de Feux, L’Amiral Mauzun eller Going Kronos. Även om det är fyra kanoner. Nej, glöm det.

Att sedan tränare Petri Puro säkert är världens klokaste kille som avstår och ger sin häst ett år till, att jag borde hålla käften, det tar jag inte hänsyn till.

Nästa år är det inte alls säkert att det ser ut så här, och nästa år är det inte givet att Commander Crowe är i full form. Han kan vara sjuk, skadad, sliten, formlös. Han är ju trots allt bara en häst, även om det är svårt att tro. Han ser mer ut som en fantasifigur i något av min sons obegripliga dataspel, ett monster i World of Warcraft, oöver­vinnelig.

I kväll startar han på Jägersro, i V65-1, och då tangerar han Legolas rekord. Men hur imponerade är vi av att han slår Across the Lines och Speeden? Gör det honom odödlig? Inte fan. Men att göra samma bragd i Elit­loppet – det vore riktigt stort.

Alla ska vilja vara med

Ja, jag är lite grinig och förmodligen rätt korkad också. Men jag tycker att alla ska vilja vara med i Elitloppet.

Att det skulle vara ett knäckarlopp är bara snick-snack. Nästan alla hästar klarar sig utan krämpor genom de två heaten. Och, förresten, lite ont i benen och ömma leder är väl inte hela världen? Tål man inte en frostnatt ska man inte hålla på och tävla i världseliten.

Veckans tips

1. 6 Carlos Dream (Solvalla, V64-1)

Vassa insatser på slutet. Värd att ta på allvar.

2. 11 Field Trip (Solvalla, V64-4)

Rappt upplopp ­senast. Form! Rolig rysare.

3. 6 Vekas Ingo (Solvalla, V64-3)

Formstark. Läge för ledningen. Spets-slut?

ARTIKELN HANDLAR OM