Supertalangen som kan vinna Elitloppet

Foto: KANAL75
Johan Untersteiner tillsammans med Giant Diablo när ekipaget slår världsrekord.
TRAV

På söndag kör han Elitloppet.

Om några månader ska han köra Hambletonian.

Johan Untersteiner, 24, är en av landets hetaste kuskar, trots att han bara är i början av karriären.

– Det är bara att njuta av livet, man tänker inte på hur bra man har det, säger supertalangen.

Johan Untersteiner, 24, son till Peter Untersteiner har varit travintresserad sedan barnsben. Han har jobbat hos flera stora tränare och nu gör han dundersuccé hos Roger Walmann. Den 24-årige supertalangen får allt mer chanser som kusk och på söndag ska han köra Giant Diablo i självaste Elitloppet. Sedan om några månader ska han sitta upp bakom Surtees Hanover i självaste Hambletonian.

– Det är fantastiskt kul att jag får chanser som kusk hela tiden. Tommy Jakobsson som äger Giant Diablo har haft mig som förstakusk ett år nu och det är skönt att man fått förtroendet.

Dominant i lärlingsloppen

Johan ses ofta köra i lärlingsloppen och oftast slutar det med seger.

– Det är viktigt att man får vara med hela tiden. Jag kör lopp i stort sett varje dag och får mycket rutin. Jag vet att jag kan misslyckas men ändå få förtroendet igen nästa gång. Sedan så har jag fått bra råd av pappa och Roger.

Märker du av någon avundsjuka?

– Väldigt lite, men det är typiskt svenskt. De som är avundsjuka är oftast de som inte håller måttet själva.

Ser ljust på framtiden

Stall Walmann har under många år varit ett av landets största stall. Många fina unghästar har visats upp genom åren och Johan ser positivt på stallets framtid.

– Det är väldigt många fina hästar i stallet. Det är full fart och man hinner inte hetsa upp sig för det som komma skall på söndag då jag ska köra Elitloppet. Det är tur det så slipper man bli för pirrig. Sedan så är det klart man taggar till lite extra då det är storlopp. Men jag brukar aldrig bli nervös. Jag har varit med så mycket så jag vet att det kommer nya lopp.

Målet: Starta eget

Hans framfart på banan har gjort att snacket kring egen tränarkarriär kommit igång. Många tror Johan tar över efter Roger Walmann i stallet.

– Det får vi allt se. Men målet är att starta egen tränarrörelse. Vi har pratat om det jag och Roger men det visar sig i framtiden. Jag har det väldigt bra. Det är bara att njuta av livet och tänka på hur bra man har det.

Förebilder?

– Sedan jag var åtta år har jag haft Örjan Kihlström som förebild som kusk. Sedan så är det många tränare man ser upp till. Det finns så otroligt många bra tränare och det är svårt att säga någon. Jag är imponerad av de som med relativt litet material plockar fram den ena topphästen efter den andra. Petri Puro är en sådan, säger Johan Untersteiner.

FAKTA

Fem snabba med Johan

Örjan Kihlström eller Peter Untersteiner som kusk?

Svar: Örjan Kihlström, fast pappa är mycket bra från start.

Hambeltonian eller Elitloppet?

Svar: Elitloppet, men Hambletonian är även det stort. fast ett lopp som inte ligger långt ifrån är Sprintermästaren. Det vore stort att vinna.

Krogen eller en mysig hemmakväll?

Svar: Mysig hemmakväll.

Om du fick välja, kusk eller tränare?

Svar: Då väljer jag kusk. Det är det som ger det där lilla extra. Men helst vill jag hålla på med båda.

Öl eller mjölk?

– Svår fråga. Öl är gott men mjölk är ju alltid mjölk. Jag får svara mjölk på den frågan.