Edlund: Hjärtat klappar för Going

Foto: KANAL75
TRAV

Elitloppet är ett lopp som berör många.

Trav365 kommer under veckan fråga en känd person varje dag vad han eller hon tycker om årets lopp.

Johan Edlund är en av landets vassaste referenter.

I många år har vi sett honom refererat Elitloppet tillsammans med experten Thomas Nilsson.

Hur bra klass håller årets lopp?

– Det är alltid snack om att Elitloppet inte håller hög klass, det är det varje år. Men på något sätt så är Elitloppet alltid högklassigt. Det är klart några stora stjärnor saknas men det finns riktigt bra hästar med även i år. Det man bör fundera över är varför så många stora och tunga pjäser tackar nej. Jag kan förstå att man inte vill starta med till expempel Steinlager som är gammal. Men varför Russel November och Simb Chaplin som är unga förmågor tackar nej är konstigt. Det är något man borde fundera över.

Vem tror du vinner?

– Hjärnan säger Exploit Caf. Han gjorde ett magnifikt lopp i Oslo och var helt fantastisk. Mitt hjärta säger Going Kronos och skulle han hitta till ledningen i sitt försök så kan han vinna. Men jag ska erkänna att jag är rädd för fransmännen och det skulle inte förvåna mig om de tog en trippel.

Ditt bästa Elitloppsminne?

– Nu på söndag ska jag kommentera mitt elfte Elitlopp i rad och mitt bästa minne var år 2000 då Stig H Johansson vann med Victory Tilly. Ingen trodde riktigt på Stig H:s stjärna då och det var flera kanonhästar emot. Stig H körde till ledningen och sedan blev det ett ruskigt race. När hästarna gått i mål och Stig H körde runt banan så jublade hela publiken och Johansson var överlycklig. Det var helt enormt.

Blir du nervös när du kommenterar?

– Under alla mina år har jag aldrig varit nervös men man är fokuserad på uppgiften. Jag har kommenterat fotbolls-VM och andra stora sporthändelser. Men Elitloppet är alltid något speciellt, säger Johan Edlund.