Lönen: 2 miljoner – på nio månader

Galoppsuccén Inez Karlsson om framgångarna i USA

Foto: Thomas Blomqvist, Kanal 75
TRAV

Hon är svenskdoldisen som är superstjärna i USA.

Nu berättar Inez Karlsson om hur hon blivit ett av galoppvärldens största namn – och miljonär på kuppen.

– Jag är en vinnare i alla lägen, säger hon till Trav365.

Blott 26 år gammal har den före detta boxaren Inez Karlsson från Sverige gjort kometkarriär som jockey. Titta bara på hennes resultat. Bara i år har Inez Karlsson ridit in 16 miljoner kronor på sina 814 starter och har en segerprocent på 15. Dessutom: I januari tidigare i år blev hon champion på banan Hawthorne i Chicago. Och på torsdag den 1 oktober startar ännu ett vintermeeting där hon nu ska försvara sin titel.

”Gått min väg”

För Trav365 berättar Inez Karlsson nu själv om framgångarna och framtiden.

– Allt har gått min väg i år kan man säga. Alla mål jag satte upp innan säsongen började uppnåddes och det är jag mycket nöjd över. Men samtidigt så är jag en person som aldrig blir riktigt nöjd. Nu när årets mål är uppnådda så sätter jag nya, så fungerar jag, säger Inez Karlsson.

Varför har du lyckats så väl?

– Kanske för att jag har en enorm vilja och motivation. Jag ser mig själv som en vinnare och jag vill vinna i alla lägen.

Får en bråkdel

Av de 16 miljoner kronor som Inez Karlsson ridit in i år får hon själv bara en bråkdel.

Men.

Lönen för att vara en av USA:s just nu hetaste jockeys är långt ifrån dålig. Hittills har hon tjänat drygt två miljoner kronor.

– Jag har tjänat över 16 miljoner i vinstsumma i år, men av det får jag bara några procent. Här i USA får vi betalt per vecka och minsta lönechecken i år ligger på 5 000 dollar. Jag har säkert tjänat 300 000 dollar i år, men jag har ingen större koll. Jag har folk som sköter min ekonomi.

Vad gör du av alla pengar?

– Pengarna är på banken (skratt). Jag hinner inte med att göra så mycket med mina pengar. Jag lever gott och tänker på framtiden. Om jag skulle bli skadad så har jag helt plötsligt ingen inkomst på flera månader, då är det bra att kunna ta av pengarna man tjänat ihop innan. När jag började rida så hade jag inte pengar i åtanke och det har jag inte nu heller, även om pengar är grädde på moset.

Du har snabbt blivit ett stort namn inom galoppvärlden. Känner du dig som en stjärna i USA?

– Jag vet inte. Folk i USA som kan något om hästracing vet nog vem jag är. När jag går ut och äter på någon restaurang i bland så kan folk känna igen mig. Men jag har inget behov av att vara igenkänd. Jag kör mitt race och struntar i vad folk tycker.

Hur är galopp-USA om du jämför med galopp-Sverige?

– Det är en oerhörd skillnad. I Sverige har travet tagit över men i USA är galoppen enormt stor. I Sverige finns det tre galoppbanor medan det i USA finns 60 stycken, det visar hur stor skillnad det är. Sporten och allt omkring galoppen är väldigt mycket större i USA.

Hur ser du på att i framtiden flytta hem till Sverige?

– Jag vet inte. Hem är alltid hem men jag har det oerhört bra där jag är i livet just nu. Jag kanske flyttar hem till Sverige när jag blir äldre, men just nu vill jag bo i USA. Jag har faktiskt funderat på att köpa ett hus i Sverige, det är en bra investering.