”Han ska räknas med vinstchans”

Foto: Kanal75
Håkan K Persson kan se tillbaka på sitt bästa travår hittills – på lördag hoppas han kunna ta en V75-seger på hemmabanan Axevalla.
TRAV

2009 blev bästa året hittills.

2010 hoppas han ska bli ännu bättre.

– Förutsättningarna finns, säger Axevallatränaren Håkan K Persson som hoppas inleda nyåret med en V75-seger på hemmaplan.

Axevallatränaren Håkan K Persson kan se tillbaka på 2009 som sitt hittills klart bästa år som både tränare och som kusk.

Stallets hästar har sprungit in 3,88 miljoner kronor att jämföra med de två senaste åren som stannat på drygt tre miljoner.

– På förhand trodde jag att det skulle bli svårt att öka, men nu närmar jag mig fyra miljoner, säger Håkan K Persson.

Som kusk är ökningen ännu större. Fjolårets rekordsiffror på knappt 2,5 miljoner är för länge sedan passerade och med en tävlingsdag kvar 2009 lyder det nya rekordet drygt 3,2 miljoner kronor.

Förklaringen till de fina siffrorna är framförallt tre.

– För det första vill jag framhålla min personal. Vi är ett riktigt bra gäng som får det att fungera tillsammans. Sedan så har vi haft en bra bredd i år, det är många hästar som tjänat fina pengar. Sedan tycker jag den hårda konkurrensen på Axevalla gjort att man tvingats höja sig själv också. Konkurrens är inget negativt.

Montésuccé i Frankrike

När vi ber Håkan K Persson lyfta fram höjdpunkterna från 2009 kommer svaret direkt.

– Självklart La Bellouet som varit med i årsgångsloppen och hävdat sig hela året och så framgångarna för Call Me Manana i Frankrike.

Call Me Manana har mest tävlat i monté och tjänade nästan 800 000 kronor i Frankrike under 2009. La Bellouet blev tvåa i stallet med sina 728 000 kronor.

Hur ser du på 2010?

– På förhand tycker jag att det ser klart bättre ut än inför 2009. Jag har till exempel fler unghästar att jobba med.

– Sedan hoppas jag att La Bellouet ska fortsätta att tillhöra kulltoppen. Jag tror det finns mycket utveckling kvar i henne och det stora målet är förstås Stochampionatet på hemmaplan. För mig som Axevallatränare och Skarakille är Stochampionatet det största loppet.

Några andra hästar du hoppas extra på?

- Det är alltid riskfyllt att nämna några namn, men jag har en tvååring, Famous Fayline, som börjat med tvåa raka segrar utan att jag pressat honom det minsta. Han verkar lovande och påminner lite om hur La Bellouet var som tvååring. Jag tror att han har förutsättningar att duga långt.

Ottens Vigo bästa chansen

På lördagen är det dags för första V75-tävlingarna på nya året och det är Axevalla som är värd för tävlingarna. Håkan K Persson har anmält fem hästar.

– 1 Speedy Photo (V75-2) har bra form och gjorde ett bra lopp som tvåa senast hemma på Axevalla. Han har ett bra läge med innerspår bakom bilen och även om han inte är så snabb ut får han ett bra lopp. Jag tycker att det ser ut som en platschans som bäst.

– 5 Helga Broline (V75-4) gjorde ett bra lopp i söndags på Färjestad och visade en uppryckning som trea. Hon får normalt svårt på V75 och jag är nöjd med pengar för henne.

– 15 Justalittlespot (V75-5) var trea på V75 i Halmstad i sin senaste start. Hon har bra form, men hon har ett svårt utgångsläge med bakspår på tillägg. Jag vågar inte sträcka mig mer än till en platschans som bäst.

– 11 Ottens Vigo (V75-6) är en häst som håller V75-klass och han var bland annat tvåa i en V75-final bakom Iceland förra sommaren. Men sedan fick han problem med ett bakben och vi hittade tre lösa benbitar som vi opererade bort. Det har tagit lång tid för honom att komma tillbaka men han har känts fräsch och fin i sina två starter efter comebacken. Han har vunnit båda och har visat att han har kvar löphuvudet. Han var inte tom i mål vid segern i söndags på Färjestad och kan kanske gå framåt lite med det loppet i kroppen. Han ska räknas med vinstchans trots det dåliga utgångsläget och lite täta starter.

– 12 Sweet Line (V75-6) har toppform för dagen. Men han har ett dåligt läge då han helst ska vara med där framme. Jag tycker ändå att han har platschans om det stämmer.

Lars-Ove Pettersson/Kanal 75