Här vittnar de mot Svanstedt – i TV4

Foto: TV 4
TRAV

Två tidigare anställda till Åke Svanstedt framträdde i går i TV4 och berättade hur de sett hästar få elchocker med grisfösare.

En av hästarna som ska ha plågats med ström är Tomas Brolins stjärntravare T.B.Winner.

– T.B Winner fick ström samma dag som han gjorde sista starten för Åke, säger Tomas Pettersson, tidigare anställd.

I TV4:s Kalla Fakta blev Åke Svanstedt för några veckor sedan anklagad för att använda el på sina hästar. Ett anonymt vittne trädde då fram och anklagade stortränaren för att använda ”grisfösare” på sina hästar i träning. Programmet väckte stora känslor runt om i landet, och många inom travbranschen har riktat stark kritik mot programmets innehåll och vinkling. Åke Svanstedt själv förnekar allt och har tagit hjälp av stjärnadvokaten Leif Silbersky.

Anställda hos Svanstedt

I går i Kvällsöppet med Ekdal trädde två nya vittnen fram. Den här gången framträdde de med namn och bild och berättade i direktsändning om hur Svanstedt ska ha använt elström, så kallade ”grisfösare”, på sina hästar i träning. Personerna som träder fram i programmet heter Disa Zetterman och Tomas Pettersson. Båda har varit anställda hos Åke Svanstedt.

– Svanstedt sade att det var bättre att ge dem en stöt än att slå dem. De satte på hästen en annan typ av utrustning och körde med hästen sedan. Det är en speciell typ av utrustning, med en slagjord, säger Disa Zetterman, som uppger att hon jobbat hos Svanstedt i tre år..

– Vitsen är att få hästen att associera till smärtan den får, säger Tomas Pettersson, som jobbade hos Svanstedt i fyra månader.

Har du med egna ögon sett detta?

– Ja, det var hästar som selades ut med speciell utrustning och kördes, jag har sett det på en bits avstånd. Det pratades inte om det här bland anställda på gården, det skulle tystas ner, säger Disa Zetterman.

– Jag har sett hur utrustningen har körts till rakbanan, säger Tomas.

Sa upp sig

Tomas Pettersson tog så illa vid sig att han valde att sluta hos Svanstedt.

– Jag sa upp mig och valde att gå arbetslös istället. Får man välja mellan att behålla sitt jobb och tiga så är det ju upp till var och en att bestämma, säger han i programmet.

Brolins stjärna

En av hästarna som enligt vittnena ska ha tränats med elström är Tomas Brolins gamla stjärnhäst T.B. Winner som firade stora framgångar på travbanorna.

– T.B. Winner fick ström samma dag som han gjorde sista starten för Åke. Han blev rädd och underpresterade i loppet, säger Tomas Pettersson, tidigare anställd.

En annan stjärnhäst som Svanstedt i prgrammet anklagades för att ha använt grisfösare på är Elitloppshästen Tag the Devil.

– Jag vill verkligen vädja till alla som sett det här att kliva fram som vi har gjort, det här hör inte hemma i travet. Vi har världens bästa hästträning och det ska vi fortsätta ha, säger Tomas Pettersson i Kvällsöppet med Ekdal.

”Ser fram emot”

Svanstedts advokat, Leif Silbersky, säger så här om fallet.

– Åke Svanstedt ser fram emot en rättslig prövning eftersom han vet att inte gjort något olagligt. Det som gör anklagelserna mest otroliga är att han har 20 anställda som skriftligen intygat att han inte använder sådana här metoder.

Jordbruksverket har under de senaste veckorna arbetat med att utreda misstankarna mot Åke Svanstedt. I veckan blev det klart att rapporten hemligstämplas och nu har överlämnats till en åklagare för eventuell förundersökning.

FAKTA

Det här är en grisfösare:

Företeelsen har många smeknamn inom travbranschen, som ”grisfösare” och ”elpisk”. Benämningar som ”strömmning” och ”eldrivning” ­förekommer också.

TV4:s travexpert Thomas Nilsson och Sportbladets travexpert Per Nicklasson har i media sagt att de under sina aktiva karriärer inom sporten sett preskriberade fall av det förekomma.

Ingen har någon gång bevisat det, fällts för det eller erkänt sig använda det.

Det är förbjudet enligt djurskyddslagen.

Den ska se ut som ett vanligt körspö inom travet, men med en strömförande dosa nedtill.

Man ska enligt uppgifter trycka den i baken på hästen i träning så att denna får strömimpulser in i kroppen, syftet är att få hästen att ta i mer.

Samma reaktion ska sedan enligt uppgifterna försöka framkallas i lopp med hjälp av rop och användning av det tillåtna körspöet.

Sammanställning: Mattias Karlsson