Stjärnskottet lämnar Svanstedt – blir proffs

Foto: ALN
Rikard N Skoglund.
TRAV

Stjärnskottet Rikard N Skoglund slutar hos Åke Svanstedt.

I stället väntar Wångens proffstränarkurs och en egen rörelse vid Bergsåkers travbana.

– Åke tycker att det är helt rätt att jag provar, säger han till Trav365.

Rikard N Skoglund har haft ett händelserikt år. Han och brodern Robert Skoglund har haft fina framgångar med kallblodet Vildvitter. I höstas blev han värvad av Åke Svanstedt och sedan dess har han arbetat där som lärling. Vid travgalan i Göteborg i januari är han nominerad till årets komet.

Yngst i Sverige

Men efter fyra månader hos Svanstedt har han nu bestämt sig för att gå proffstränarkursen på Wången.

– Jag ska gå den första kursen som börjar den 25 januari och från och med 2011 räknar jag med att vara proffs. Jag kommer att hålla till på Bergsåker. Hästarna kommer att stå på mig, men jag och brorsan kommer hjälpas åt. Jag kommer bli den yngsta i Sverige som blir proffs. När jag är klar är jag 21 år, berättar han.

Rikard N Skoglund har jobbat med Åke Svanstedt under den tunga tiden med rättegången och domen.

– Vi har inte märkt av det så mycket. Det som är jobbigt är att det har känts så orättvist. Jag tycker synd om honom. En del blir oroliga, men man märker inte något på honom. Men jag hoppas att de kan överklaga domen och att han frias, säger han.

200 hästar

Tiden hos Svanstedt har varit lärorik, det har blivit några travlopp och en hel del träning.

– Det har nog varit de viktigaste fyra månaderna. Det var lite mer löpkörning hemma i Norrland, men där har jag mer kontakter och det tar tid innan man får kontakter här, säger han.

– Jag har fått lära mig upplägget och hur man får en så här stor verksamhet att fungera. Han har 200 hästar men det märks inte att han har det. Han är en väldigt bra arbetsgivare, jag skulle gärna ha velat vara kvar längre.

När han är klar som proffs kommer han att hålla till på sin farbrors gård vid Bergsåkers travbana.

– Det finns plats för 35 hästar. Just nu när det ett inackorderingsstall där bland annat Håkan Skoglund håller till. Men jag kommer nog att börja med 15 boxar och försöka få in lite hästar redan innan jag är klar.

Han berättar att Åke Svanstedt stöttar honom i beslutat att bli proffs.

– Han tycker att det är helt rätt att jag provar. Han sa att hade jag gått i dina skor så hade jag tagit ut min licens när jag blev klar. Det gäller att passa på nu när jag är nominerad till årets komet och syns i media, säger han.