”Hon är lik Ina Scot”

Helen A Johansson om Breeders Crown-finalisten

Foto: KANAL75
Viola Silas och Helen A Johansson.
TRAV

Viola Silas har elva raka segrar.

Nu jämförs stjärnhästen med Prix d´Amerique-vinnaren Ina Scot.

– Likheten är att de aldrig har gjort bort sig, säger gamla travkusken Helen A Johansson.

Fredrik Perssons Viola Silas tog sig enkelt till Breeders Crown-finalen då stoet vann uttagningslopp på Solvalla i onsdags. I helgen väntar finalen på Sundbyholmstravet.

Tidigare har ägarna jämfört henne med Prix d'Amerique-vinnaren Ina Scot som vann 31 lopp i rad. Viola Silas har nu elva raka segrar.

– De är inte speciellt lika utseendemässigt. När Ina tävlade var hon högrest och gracil. Viola Silas är mer en kämpartjej, säger Helen A Johansson som körde Ina Scot under hennes karriär.

Men hon ser andra likheter och tror att Viola Silas kan bli en topphäst.

– Det är klart att Viola Silas kan bli jättebra. Ina Scot var fantastisk och vann alla lopp som hon ställde upp i under en period. Hon gjorde inte bort sig. Viola Silas har inte heller gjort bort sig. Vissa hästar kan galoppera om de har en dålig dag, men så var inte Ina och Viola Silas verkar inte heller vara så. Viola Silas är som Ina, hon vill vinna.

Vad tror du om Viola Silas chans på lördag?

– Jag tror hon har jättebra chans. Hon såg fantastiskt fin ut sist.

Helen A Johansson blev historisk då hon som första kvinna vann Prix d'Amerique 1995 med Ina Scot. Nu har hon slutat helt med travhästarna och jobbar med sin mans företag. Men hon fortsätter att följa travet på tv och ibland även på någon travbana.

– Jag älskar hästar, men om man jobbar hästar blir man frälst, då finns inget annat. Men mitt liv blev annorlunda och andra saker tog över. Jag kände inte samma sak för sporten och då blir man sämre. Från början tänkte jag att jag skulle ha lite unghästar, men det var inte så lätt. Man blir bara sämre och sämre om man inte håller på, säger hon.