Skrällde i superloppet – vann 20 miljoner kr

TRAV

20 miljoner kronor. På ett bräde.

Shocking svarade för en superskräll när hästen vann Melbourne Cup, "The Race That Stops A Nation".

Foto: REUTERS
Laurence Eales med jockeyn Corey Brown efter segern med Shocking i Melbourne Cup.

24 hästar samlades som vanligt den första tisdagen i november inför cirka 102 000 åskådare för att delta i Melbourne Cup, världens främsta kapplöpning över stayerdistansen 3200 meter. Melbourne Cup är dessutom det enda loppet för galoppens världselit som är en handicap, hästarna får vikt efter sin förmodade prestationsförmåga.

Förra årets vinnare Viewed var ganska hårt betrodd att försvara sin titel, men det blev istället en härlig uppgörelse mellan tio-oddsaren Shocking och arabshejkerna Godolphins storskräll Crime Scene.

Täby-gäst oplacerad

Till slut blev det fyraåringen och hemmahästen Shocking, tränad av Mark Kavanagh och riden av Sydney-baserade Corey Brown, som tog hem den stora prischecken och såg till att pengarna stannade i Australien.

– Jag kunde sköta förberedelserna inför loppet med perfekt timing och Shocking var den bättre stayern i dag, sade den överlycklige tränaren Kavanagh till Australiens Channel Seven direkt efter loppet.

Melbourne Cup, som ridits sedan 1861, kallas i folkmun "The Race That Stops A Nation" trots att det bara är i Melbourne med omnejd som det de facto är röd dag.

Den engelske hästen Munsef, tvåa i Stockholm Cup på Täby Galopp i år, var tidigt slagen och oplacerad (tolva).

Robert Okpu/Kanal 75