Nybrink: Verbeeck borde bli catchdriver i Sverige

TRAV

Tre frågor – tre ”svar”.

Varför dör våra hästar?

Vill vi se mer av Verbeeck?

Vem vill spela V7 på lördag?

Jag blir ledsen när en häst dör på någon våra travbanor. Tappar nästan lusten. Den senaste tiden har det inträffat för ofta. The easy way out är att kalla det tillfälligheter och säga att det är en slump att dödsfallen klumpar ihop sig. Borsta bort.

Avfärda. Sen kan man gå vidare och hoppas att det är slut. Trist men, hej och hå, nu kör vi V65-6.

Jag tycker inte att man kan stanna där. STC måste gå till botten med hästdöden på våra travbanor. Är det någon mystisk sjukdom som härjar, likt twar bland orienterarna i mitten på 1990-talet? Tränas hästarna för hårt? Eller för dåligt? Hinner de inte återhämta sig mellan passen? Jag tror faktiskt inte det, våra hästar är mer omhuldade än vilket annat husdjur som helst. Men vad jag tror är ointressant. Utred, obducera, diskutera och informera. Vi måste visa att vi tar det här på allvar.

Verbeeck överlevererade

Det såg länge ut att bli pinsamt låg utdelning på Jägersro i lördags. Men så dök han up. Jos. Vi hade snackat upp honom till max, att nu är han här, dåren, nu kommer det jävlar i mig hända saker. Jos Verbeeck nästan överlevererade i V75-6. Han började med att meddela att han fullständigt sket i att vi svenskar såg honom som en oberäknelig galning, en travsportens outsider. Han fortsatte med att ignorera Erik Adielssons tydliga signal att inte vilja släppa med Skully Gully – och avslutade sedan med att vingla hit och dit på upploppet, ta benen på Skully Gully för att sluta tvåa. Han kom, han sågs, han torskade.

I skymundan opererade Björn Goop bakom storskrällen Bobtail. Ingen pratade om det efteråt, att han möjligen körde snävt mot Johnny Takter ut ur sista sväng; det kanske rent av var en diskningssituation? Vi hade blickarna riktade åt ett helt annat håll. Vi pratade om Verbeeck och hans styrning.

Vet ni vad jag vill? Jag vill att Jos blir catchdriver i Sverige. Det skulle våra lopp må bra av.

Krav från en normalt funtad

Trots att Verbeeck rörde om i V75-grytan blev det jackpott på lördag. Femmorna frös inne. Nu har jag ett förslag, eller kanske rent av ett krav. Vi spelare vill ha möjlighet att spela enbart V7, precis som vi kan göra på V64 där det går att välja att bara spela om pengarna i sexrättspotten. Det här är förstås något som alla normalt funtade skulle välja i jackpottomgångar eller när man anar att femrättsutdelningen blir för låg.

FAKTA

Veckans tips

1. 1 Nellie Vingboons (Solvalla, V64-6) Kanonbra nu. Passande spår. Hela vägen?

2. 7 Iritza Gel (Solvalla, V64-4) Ruskig formtopp. Kvick ut. Måste passas.

3. 6 Caddie Comet (Solvalla, V64-3) Överlägsen senast. Långt till taket. Toppchans.