”Folk kräver att hon vinner varje gång”

Fredrik Persson om sin
segermaskin Viola Silas

Foto: Kanal 75
Fredrik Persson jagar tolfte raka segern med Viola Silas i lördagens Breeders Crown.
TRAV

Viola Silas är obesegrad i elva raka och storfavorit i Breeders Crown.

Men det är inte enbart glädje att träna treåringsstjärnan.

– Jag känner en jäkla press och det blir en del sömnlösa nätter. Folk nästan kräver att hon ska vinna varje gång, säger Fredrik Persson.

Kalmartränaren har plockat fram en talang utöver det vanliga. Treåriga Viola Silas jämförs redan på sina håll med en viss Ina Scot. Elva starter har blivit lika många övertygande segrar. Ingen vet ännu var botten finns i den här superhästen. Hon vann semifinalen till Breeders Crown förra veckan i säker stil. Men flera experter menade att hon var lite seg till slut och hade sett bättre ut tidigare.

– Hästen var mycket tränad inför det loppet men jag hade inte spritsat upp henne i några högre farter. Hon behövde den genomköraren och dessutom gick hon med skor. Det var helt enligt planerna, säger Fredrik Persson till Trav365.

– I onsdags körde jag ett jobb på rakbanan med henne. Det var full storm och blåste nästan orkan här nere. Helt plötsligt kom det en presenning flygande över banan och då blev hon rädd och vinglade till. Men annars kändes hästen jättefin. Det är klart, det är inte samma spritt i benen som det var i somras när det var varmt. Men hon känns fräsch och stark i alla fall.

– Fredag förmiddag får hon gå några lätta intervaller och sedan startar vi resan klockan 05.30 lördag morgon.

Att träna en segermaskin som Viola Silas har förstås betytt väldigt mycket för Persson. Men i takt med att segerraden har blivit längre blir varje start extra upphausad. Speciellt så länge hon är obesegrad. Fredrik Persson erkänner att han har varit tagen av stundens allvar. Framförallt inför de stora loppen.

– Usch ja, det har varit riktigt nervöst ett par gånger. Värst var det inför E3-finalen i somras, men även inför senaste loppet på Solvalla kände jag av pressen rätt så rejält. Det känns nästan som att folk tar för givet och kräver att hon ska vinna varje gång. När loppen väl är över känner jag mer lättnad att det är över.

Hur känner du inför lördagens Breeders Crown-final?

– Så länge hon är obesegrad känner jag lite extra press. Det är många funderingar och det lär inte bli mycket sömn natten mot lördag. Som tur är så har vi åtta hästar till start på Kalmartravet på fredagskvällen. Så då har man full fokus på det och hinner inte tänka så mycket på lördagsstarten.

– Men det lär bli sent hem på kvällen och vi är nog inte hemma förrän midnatt. Sedan åker vi som sagt klockan 05.30 lördag morgon. Det är tur att man har chaufför med så att man kan sova i bilen. Om det nu går.

– Det är i alla fall väldigt bra erfarenheter att ha fått vara med om sådant här. När jag körde Oaks-finalen med Omega Neo var jag inte nervös ett dugg. Men då var det heller inte samma press som det är när Viola startar.

Vinner hon igen och tar tolfte raka?

– Så länge hon känns så här bra måste jag tro på henne. Det är ju ingen tvekan om att hästen är nummer ett bland stona i kullen. Hon är stark och oöm och tål "dödens" om det skulle bli så. Jag är nöjd med henne så här långt och har inget att klaga på, säger Fredrik Persson.

Michael Carlsson, Minimedia