”Jag önskar att fler fick uppleva det här”

Frank Andersson om succéåret och finalen
i Breeders Crown

Foto: Kanal 75
Frank Anderssons stjärna Red Hot Dynamite kan vinna ytterligare 700 000 kronor på lördag.
TRAV

Han har sprungit in närmare fyra miljoner kronor på ett halvår.

Red Hot Dynamite betyder mycket för sin delägare Frank Andersson.

På lördag har han chansen att kröna säsongen med seger i Breeders Crown.

– Det har varit ett fantastiskt år. Att få vara med och äga den här stjärnhästen känns overkligt, säger Frank Andersson till Trav365.

Red Hot Dynamite har sopat rent i treårsloppen i år. Han har vunnit dubbla E3-finaler och Svenskt Travkriterium, vilket är det största loppet för treåringarna. Elva segrar och två andraplatser på 13 starter vittnar om en stjärna utöver det vanliga. För drygt ett år sedan köpte Frank Andersson in sig på hästen via kompisen Pierre Nahlén. Det kan vara en av de bästa investeringar som brottarlegendaren har gjort.

– Nu tänker man ju inte på pengarna på det sättet. De går ju in i bolaget. Det är själva upplevelsen att få vara med om det här som slår allt annat. Resan med Red Hot Dynamite under året har varit helt sagolik, säger Frank Andersson.

– Familj, vänner och bekanta börjar helt plötsligt att prata trav och tycker att det är jättekul. Intresset har smittat av sig och alla frågar hur det är med min stjärnhäst. Jag önskar att fler fick uppleva det här. Förutom familjen är trav det absolut roligaste som finns just nu. Det är en så jäkla adrenalinkick när han startar som jag inte har varit med om sedan brottningen.

"Kändes bättre än någonsin"

På lördag ska Red Hot Dynamite kröna en fantastisk säsong med seger i Breeders Crown. Efter semifinalen på Solvalla förra onsdagen blir han storfavorit. Förstapriset är 700 000 kronor och vinner hästen har han sprungit in 4,5 miljoner i år. Enbart i år.

– Inför Kriteriet var det extra nervöst eftersom det var det största målet i år. Men nu har han visat att han är kungen bland treåringarna. Jag tycker nästan att han såg snäppet finare ut i Breeders Crown-uttagningarna. Jorma Kontio tyckte att han kändes bättre än någonsin och det fanns gott om krafter kvar.

– Jag hoppas och tror att han vinner på lördag. Efter hästens makalösa resultat tycker jag inte att det är kaxigt att säga så. Även om man samtidigt vill vara ödmjuk. Enligt Sami Saarela verkar också allt jättebra med hästen efteråt, säger Frank Andersson.

Hjärtat bultade av nervositet

Den trefaldige världsmästaren kommer att vara på plats i Eskilstuna. Det är numera Red Hot Dynamites nya hemmabana då Sami Saarela snart blir ny tränare där.

– Jag var på Solvalla när hästen vann senast men då gick jag inte ut i vinnarcirkeln. Jag vill hellre vara för mig själv på stallbacken. När hästen startar står vi delägare ensamma var för sig och tittar på loppet. Sedan möts vi och sammanstrålar på vägen till vinnarcirkeln, säger han och skrattar.

Frank Andersson medger att han som vanligt kommer att vara nervös när hästen startar.

– Man tycker att man borde lära sig men det är lika jobbigt varje gång. Pulsen stiger redan när det är ett par lopp kvar till han ska springa. När Kriteriet gick bultade hjärtat så hårt att jag trodde det skulle hoppa ur bröstet. Hoppas att det inte blir lika jävligt den här gången.

– Det här blir sista starten i år och sedan ska hästen få en välförtjänt vintervila. Nästa år finns höjdpunkter som Kungapokalen och Derbyt bland annat. Det är bara att hoppas att hästen får vara frisk och fortsätta att utvecklas. I så fall kanske den här sagan bara är i början, säger Frank Andersson.

Michael Carlsson, Minimedia