”Det är alltid lika festligt”

Foto: Kanal 75
Derbyvinnaren Handsome Hawk blir favorit i V65-6 när Jägersro galopp har säsongsavslutning.
TRAV

Säsongsavslutning på Jägersro och det bjuds på galopp av högsta klass.

En som kommer att vara på plats är förstås galoppexperten Anna Thelander.

– Det är alltid lika festligt sista tävlingsdagen på Jägersro. Förutom alla fina löp koras även banans olika champions.

På söndag är det Fars dag och den som har en pappa som tycker om fart, fest och hästar ska utan tvekan ta med honom att fira på Jägersro.

Det är säsongsavslutning på galoppbanan och man bjuder på ett riktigt smörgårdsbord inom V65-spelet där storloppen avlöser varandra.

Russinet i kakan är V65-6 där Skandinaviens bästa treåringar gör upp i kraftprovet Hurricanelöpning över 2 650 meter. Stor favorit blir norske stjärnan Handsome Hawk, den dubble miljonären trivs bra på Jägersro och har bland annat segrar i Voter-löpning och Svenskt Derby på meritlistan. I sin senaste start utmanade han den äldre eliten och slog sig in på en andraplats bakom Luca Brasi, men före stjärnan Peas And Carrotts.

Handsome Hawk, som tränas av Wido Neuroth och rids av Lennart Hammer (eftersom Fredrik Johanson är skadad), utmanas främst av hemmahästen Sligo Star och Täbyhästen El Marati i kampen om förstapriset på 316 000 kronor.

– Jag tycker att Handsome Hawk gjort fenomenala prestationer på Jägersro. Det är en mycket klassig häst som liksom de andra hästarna haft en lång säsong. Men Wido Neourot är skicklig på att behålla formen på hästarna och jag tror han blir svårslagen, säger galoppexperten Anna Thelander.

Tvååringar är tvååringar

Stora pengar handlar det även om i Svenskt Kriterium (V65-3) där elva tvååringar gör upp om en kvarts miljon i förstapris. Även här är Wido Neuroth och Lennart Hammer i favoritsits med Wellness. Stoet var tvåa i debuten och fick sedan en fullträff senast just på Jägersro.

– Det var sättet Wellness gjorde det på som imponerade senast. Hon vann förhållen och lekte hem loppet. Med det på näthinnan, och om allt är bra med henne, är hon absolut försthästen. Men tvååringar är tvååringar och de utvecklas i olika takt, överraskningarna är aldrig borta i de här loppen, säger Anna Thelander.

Jagar fjärde raka

I Jockeyklubbens avelslöpning (V65-4) med 123 000 kronor till vinnaren blir det spännande att se hur treåriga kometen Una Hora står sig mot äldre ston. Francisco Castro tränar talangen som jagar fjärde raka segern.

– Om hon har bibehållen form så får de äldre lite att bita i. Jag tror inte Uno Hora gör bort sig, säger Anna Thelander.

I V65-5 får vi svaret om Alcohuaz klarar 62 kilo när han dessutom kliver upp i distans till 1 200 meter. Lennart Reuterskiöld Jr's racer har visat toppform på slutet och han följde upp banrekordet på Jägersro näst senast med en Listed-seger i Tyskland.

– Det här är en riktig skjutare. Jag tror inte han har problem med distansen som han vunnit på i Chile. Jag tror han kommer att glida hem det här, säger Anna Thelander.

Lars-Ove Pettersson/Kanal 75