Det lär dröja innan Viola Silas torskar

TRAV

Fyra Breeders Crown-finaler.

Ungdomen glänste.

Tjejerna var bäst.

Treåriga Viola Silas är fortfarande obesegrad efter tolv starter i livet. Och att döma av gårdagens insats lär det dröja länge innan hon förlorar för första gången.

I går avvaktade Fredrik Persson i 600 meter innan han körde till ledningen. Väl där såg det ut som att Viola Silas bara sprang och lekte. Hon vinglade, tittade på reklamskyltarna på innerplan och var allmänt okoncentrerad.

När Persson skrek till Viola Silas att öka på upploppet fortsatte hon att lattja. Trots det var hon helt överlägsen. Det är lätt att skena iväg i diverse framtidsgissningar när en häst radar upp vinster. Jag nöjer mig att konstatera att Viola Silas har verktygen för att bli riktigt bra även som äldre.

Hon ser inte mycket ut för världen, men kapaciteten är skyhög och inställningen av allra högsta klass. Det kommer man långt på.

Chimall T.T. i bländande skick

Jag kan inte låta bli att bli rörd av den glädje som tränaren/kusken Fredrik Persson visade efter segern. Rösten stockade sig, orden kom inte fram och ögonen tårades. Han var så stolt över sin häst. Med all rätt. Det är viktigt för svensk travsports överlevnad att även mindre tränare kan vinna storlopp.

Fredrik Persson visade också upp Chimall T.T. i ett bländade skick i V75-7. Trots en tuff löpning vann han suveränt med krafter kvar.

Även den andra stovinnaren (4-åringar) av Breeders Crown, Ibiza Broline, imponerade. Hon har alltid lovat mycket, men hennes humör och fräschör har satt stopp för framgång. Mer än i ett lopp har hon varit hetsig och travat illa. I går såg hon bättre ut än någonsin. Per Lennartsson körde direkt till spets och sen var loppet över.

Red Hot Dynamite fick ge allt

Ibiza Broline vann med gott om luft till sina kullsystrar på gårdagens snabbaste tid, 1.13.3/2?140meter. Om Ibiza Broline fortsätter att tävla som hon gjorde i går, så är i alla fall jag övertygad om vilket fyraårigt sto som kommer att lyckas bäst nästa år.

Red Hot Dynamite visade åter att han är kulletta bland treåringarna. Men i går fick han ge allt för att vinna. Jorma Kontio körde, som vanligt offensivt, och höll ett tufft tempo i ledningen.

Yield Boko imponerade inte

Red Hot Dynamite var rejält seg i benen 100 kvar och hade inte Juggle Face tappat mark i sista sväng hade Red Hot Dynamite torskat. Det ska bli mycket intressant att se hur han kommer att hantera kommande säsong. Är han fortfarande dominant eller kommer konkurrenterna att utmana på allvar? Jag gissar på det senare.

Yield Boko vann BC-finalen. Utan att imponera. Trots ledningen i lugnt tempo vann hann på målfoto mot Yanantin Boko (rygg ledaren) och Spring Erom (femte ytter).

Ordningsföljden hade blivit en annan om Jorma Kontio gått ut från rygg ledaren tidigare än vad han nu gjorde. Som jag ser det väntade han minst 10 meter för länge innan attacken kom. Han förlorade med en decimeter.

Bäst i loppet var dock Spring Erom, vars slutvarv i 1.10.5-fart vittnar om en ljus framtid.

Johan Edlund

ARTIKELN HANDLAR OM