Svenskchocken i miljonloppet

Foto: Foto: Lars Jakobsson/Kanal 75
Nils Enqvist jublar efter Opal Vikings storseger i Milano.
TRAV

På förhand såg det ut att bli en duell mellan Torvald Palema och Triton Sund.

Men Nils Enqvists Opal Viking ville annat – och slog sina svenska motståndare i Nationernas Pris.

– Det är skönt att hästar som är slut kan göra sådana här lopp, säger Enqvist.

Under söndagskvällen avgjorde Nationernas Pris i Milano med 1,7 miljoner kronor till vinnaren.

Tre svenska hästar deltog i loppet och de flesta trodde att det skulle bli en uppgörelse mellan Åke Svanstedts Torvald Palema och Stefan Hultmans Triton Sund.

Men så blev inte fallet.

Storskräll

Den tredje svenska hästen, Opal Viking, dundrade direkt till ledningen och kunde sedan hålla undan till en säker seger tillsammans med Roberto Andreghetti. Tränar hästen gör amatören Nils Enqvist som efter loppet var strålande glad i vinnarcirkeln.

– Det är skönt att hästar som är slut kan göra sådana här lopp, jublade Enqvist sedan hans ögonsten visat att fighterhjärtat fanns kvar och bestämt avvisat attackerna från de två hästar som inför loppet ansågs vara de svenska hoppen, Triton Sund och Torvald Palema.

– Vi har haft lite stolpe ut och därför känns det här extra bra. Vi ryckte skorna på honom för första gången på italiensk mark och han visade att han är ruskigt startsnabb när han går barfota. Det är så härligt. Det värmer mitt hjärta, sade en glädjestrålande tränare som fick stående ovationer av många tillresta svenskar i publiken som under segerceremonin skanderade "Nisse, Nisse".

Tvåa slutade Triton Sund som höll tappert från utvändigt ledaren. Trea kom Torvald Palema som avslutade starkt i tredjespår under slutrundan.

Opal Viking gav 22 gånger i vinnarodds och vann på tiden 1.12,8 över 2 100 meter med bilstart.

ARTIKELN HANDLAR OM