Svenskdominans i Grand Circuit

TRAV

Nu är Grand Circuit 2009 avgjort.

Redan klara slutsegraren Torvald Palema fick sällskap av Triton Sund på prispallen.

Torvald Palema och Åke Svanstedt var första svenskduon på fem år som blev Europamästare.

Den europeiska storloppsserien innefattade under 2009 13 lopp och sträckte sig från Prix de France i februari till helgens Nationernas Pris i Milano. Tre av dessa - Elitloppet, Hugo Åbergs Memorial samt Åby Stora Pris – avgjordes på svensk mark och det var genom att sopa rent på hemmaplan som Torvald lade grunden till sin överlägsna totalseger. Tillsammans med triumfen i Forus Open i Norge och söndagens tredjepris gav det 22 poäng.

Därmed kan en svensktränad travare titulera sig Europamästare för första gången på fem år.

Förra gången det blev svenskt på Europatronen var också Åke Svanstedt mannen bakom verket, 2004 med Gidde Palema. Förutom äran väntar nu en segerbonus för Torvald Palema på cirka en miljon kronor.

En mindre bonus får även Triton Sund som i och med andraplatsen i Nationernas Pris passerade franske Prix d'Amerique-vinnaren Meaulnes de Corta och också klev upp på prispodiet.

Söndagens storlopp i Italien - där vinnande Opal Viking fullbordade en svensk trippel - var ytterligare en indikation på att travlandslaget står sig starkare än på mycket länge.

30 miljoner bättre än i fjol

Detta bevisas i svart på vitt av den så kallade handelsbalansen mellan Sverige och utlandet. Från att de senaste åren varit tämligen jämn har de blågula i år gjort en nettovinst på nästan 30 miljoner kronor. Totalt har svenska travhästar sprungit in 85,7 miljoner utanför landets gränser medan motsvarande siffror för utländska travare i Sverige ligger på 58,3 miljoner.

Samma siffror vid denna tidpunkt i fjol var 62,7 mot 65,7 miljoner.

FAKTA

Slutställning Grand Circuit 2009

Häst, land, poäng

1. Torvald Palema, Sverige, 22

2. Igor Font, Frankrike, 13

3. Triton Sund, Sverige, 11

4. Meaulnes du Corta, Frankrike, 10

5. Russel November, Holland, 8

6. Opal Viking, Sverige, 8 p

7. Garland Kronos, Sverige, 7,5

8. Nimrod Borealis, Frankrike, 7

9. Offshore Dream, Frankrike, 6

10. Algiers Hall, Island Effe, Ilaria, samtliga Italien, 5

Robin Johansson/Kanal 75