”Jag fick lite kalla kårar”

Foto: Lars Jakobsson, Kanal 75
Lord Capar gör på onsdag sin tredje start för nye tränaren Mats Karlsson.
TRAV

Som två- och treåring var han bäst i Sverige och på väg att erövra Europa.

Sedan försvann Lord Capar från rampljuset.

Nu är han tillbaka med en ny tränare.

– Från att ha gått kutryggig hela livet till att kunna sträcka på sig och bli 2.10 lång, sådan är känslan att få en sådan häst i stallet, beskriver Mats Karlsson.

Lord Capar blev tränarunikumet Sven Anderssons sista stora stjärna. Plåtslagaren från Ludvika som på 1980-talet tvingades sluta tävla med brukshundar på grund av astma och sadlade om till trav hade en sällsynt förmåga att forma sina hästar till stjärnor. Trots att han bara tränade två-tre stycken åt gången nåddes resultat som de flesta proffstränare bara kan drömma om.

När 77-årige "Plåt-Sven" insjuknade för ett drygt år sedan hade Lord Capar just tagit sin 17:e seger på 22 starter i kvalet till det italienska derbyt. Inför finalen var han storfavorit till förstapriset på tre miljoner kronor.

Men ödet ville annorlunda. En strejk i Italien gjorde att loppet blev inställt. I samma veva blev Sven så svårt sjuk att han inte längre orkade ta hand om Lord Capar som flyttades till Stig H Johansson.

När derbyt efter många turer kördes några veckor senare ansåg inte Stig H att Lord Capar var redo för ett så tufft lopp och avstod från att resa.

Sven Andersson gick bort under julhelgen och om Lord Capar var det väldigt tyst. Han comebackade i april med ett andrapris, men floppade sedan totalt i två starter.

Fann dolt fel

I augusti flyttades hästen till Mats Karlsson.

Örebrotränaren som var god vän med "Plåt-Sven" och hade kört Lord Capar en gång – i kvalet som tvååring.

– Man fick lite kalla kårar av att försöka göra något med en häst som varit hos två av världens bästa travtränare. Men samtidigt hade jag ingen som helst press på mig, förklarar Mats som på bara två månader fick Lord Capar startklar.

– Jag trodde att hästen skulle vara sliten när han kom. Att han var märkt efter sina tuffa säsonger som unghäst. Men det var precis tvärtom. Förutom problem med ett framben så tror jag aldrig att jag fått in en häst som varit i så fint skick.

Men att Mats snabbt hittade det som inget sett tidigare vill han inte ta åt sig någon ära av.

– Hästen var så väl undersökt att man kunde utesluta 98 procent av alla tänkbara skavanker. Att det satt i benet var klart, men inte vad det var. Jag har ju tränat många "skräphögar" genom åren och kände igen symptomen. Vi kollade det och det stämde, ett muskelproblem som är dolt om man inte vet exakt var man ska leta. Jag hade bara otrolig tur som sett något sådant förut.

Kopierat träningen

Sedan dess har det enligt Mats gått "spikrakt".

– Jag började träna honom i en brant backe för att inte belasta benet. I övrigt har jag bara gått in för att kopiera Svens träning så mycket som möjligt.

De som trott att "Plåt-Sven" Andersson tog med sig sina hemligheter i graven har alltså fel.

– Vi lärde känna varandra när Sven började med hästar för 30 år sedan. Då brukade han säga att jag var hans mentor. De sista åren var det mer tvärtom och han berättade mer än gärna om sin filosofi. Bland annat tyckte han att man aldrig kunde ha fler än fyra hästar åt gången om man ska hinna ge dem tillräckligt med tid. Men för att det ska gå ihop måste man ju ha hästar av Lord Capars kaliber.

Och att Lord Capar inte är någon vanlig häst intygar hans nya tränare.

– För mig är det en kejsare. Det är otroligt att hamna i den rollen att som 59-åring komma i kontakt med en sådan häst. Att få chansen att röra vid riktig kvalité. Jag har haft många bra hästar genom åren, men ingen som varit i närheten av det här.

– Som tränare är det ett obeskrivligt lyft.

Kör för seger

På onsdag gör Lord Capar sin tredje start för Mats Karlsson. De två första har gett mersmak, i Norge senast spurtade hästen mycket vasst som tvåa efter en invändig resa.

– Han var som väntat lite ringrostig i första starten, men nu känns det att han börjar komma i form. Jag har lagt honom på en riktig tuff träningsnivå, lika hög som Sven hade. Men för den här hästen är det ingenting, bara vardagsmat.

Loppet är sista försöket i Solvallaserien för fyraåringar och går som avslutande V64-avdelning. De tolv främsta under året kvalificerar sig till finalen och för att nå dit måste Lord Capar förmodligen ta sin första seger sedan han lämnade Sven Andersson.

– Vi ska göra allt för att kvala in, det lovar jag. Den här gången kommer han inte att sitta fast i alla fall.

Oavsett hur det går så har Mats Karlsson framtiden utstakad för sin nya drömhäst.

– Det är i sommar vi ska ha riktigt kul. Men jag kommer inte att ställa av honom under vintern utan starta lite sporadiskt för att hålla igång. Precis som Sven alltid gjorde med sina hästar.

Robin Johansson/Kanal 75

ARTIKELN HANDLAR OM