Stjärnkusken: "Det blir tufft"

Foto: KANAL75
TRAV

Åke Svanstedt har två miljoner upp till Stig H Johanssons rekord.

De nya siffrorna att slå är 42,8 miljoner kronor.

Nio hästar i V75-finalerna kan hjälpa honom i jakten på drömgränsen.

– Det blir tufft men både Master Danchip och Cash Winning Vita är riktigt bra, säger Svanstedt till Trav365.

Med knappt två månader kvar av året har stall Svanstedts hästar sprungit in 40,9 miljoner kronor.

Däremot får han inte räkna in den bonusen på 900 000 kronor som Torvald Palema får efter slutsegern i Grand Cirquit.

STC har nämligen beslutat att inga bonusar ska räknas in i tränarstatistiken. Det innebär att siffrorna för Stig H Johanssons rekordår från 2000 är felaktiga. Stig H fick då en bonus på en miljon kronor efter att Victory Tilly vunnit en storloppsserie i Norrland. Räknar man bort den från hans statistik så körde stall Stig H in 42,2 miljoner kronor år 2000. Det innebär helt plötsligt att år 2002 är Stig H Johanssons rekordår. Siffrorna från det året lyder nämligen på 42,8 miljoner kronor och det är dessa som nu ska slås av Åke Svanstedt.

– Chansen finns men det blir tufft. Stallet har haft toppform i ett år nu och man kan inte begära att det ska hålla i sig hur länge som helst. Vi har haft en del halsinfektioner på hästarna de senaste månaderna. Så alla är inte på topp längre, säger Åke Svanstedt till Trav365.

Axevallatränaren hade nyligen en härlig svit då stallet vann V75-lopp åtta veckor i rad. Men de senaste två veckorna har de kammat noll.

Är du orolig för formen på hästarna?

– Nej, inte orolig, det kan jag inte säga att jag är. Förra veckan hade jag exempelvis ingen riktigt bra vinstchans på förhand. Sedan har vi också haft väldigt dåliga lägen på slutet inom V75. Det är likadant på lördag då hästarna har extremt dåliga spår nästan allihopa. Många förstår inte hur svårt det är att vinna V75 från sådana lägen. Har du spår elva eller tolv är det i praktiken som att stå med 20 meters tillägg.

Finns det någon eller några hästar som kan räcka trots det?

– Cash Winning Vita och Master Danchip är riktigt bra i ordning. Med bra spår hade de haft bra vinstchanser båda två. Nu är de utlämnade men om det inte strular på vägen kan båda vara med i striden. Fast då krävs det lite flyt med positionerna.

– Cash Winning Vita känns fortsatt bra och håller toppformen. Det är inte många som vinner från spår åtta i Silverdivisionen men han kan göra det om det stämmer fullt ut. Det är ju också lite bättre nu med en invändig häst som är struken.

– Master Danchip gick mycket bra bakom Beanie M.M. på Solvalla senast. Nu finns det ingen häst av den kalibern med och jag tycker att han känns riktigt fin. Han har fått två lopp i kroppen och tål att göra en del själv. Jag tror att han gör ett bra lopp igen så får vi se hur långt det räcker.

Din nya fransman Nuage de Lait då?

– Han gick inte så bra som jag trodde på Jägersro. Jag vet inte varför, men det är möjligt att han behövde lopp i kroppen. Hästen hade ju inte startat på länge och har känts fin i träningen efteråt. Det har han i och för sig gjort tidigare också, riktigt fin faktiskt. Han borde ha gått framåt men från spår tolv blir det hur som helst svårt att vinna.

FAKTA

Fem i topp vinstrikaste stall genom tiderna

1) Stig H Johansson 43.207.424 kr (2000) - 1.000.000 = 42.207.424 kr

2) Stig H Johansson 42 889 978 kr (2002)

3) Stig H Johansson 40 237 026 kr (2001)

4) Stig H Johansson 35 275 425 kr (2003)

5) Stig H Johansson 34 077 245 kr (2006)

Michael Carlsson, Minimedia