Måste ha enklast möjliga motstånd

Johan Edlund om Järvsöfaks, Commander Crowe och Erik Adielsson

TRAV

Publiken kom för att se två stjärnor.

Den ene förlorade.

Den andre vann överlägset.

Allt var upplagt för att nationalhjälten Järvsöfaks skulle ta sin tvåhundrade seger i den sista starten på V75. Men det gick inte.

Järvsöfaks var inte ens nära.

För första gången i karriären (i start 232) tävlade han utan framskor på hovarna. Det är möjligt att den utrustningsändringen bidrog till att Jan-Olov Persson var tvungen att det extremt lugnt i starten. Efter 300 meter var Järvsöfaks sist. 30 meter efter ledande sonen, Hallsta Lotus.

Persson försökte i fjärdespår 500 meter från mål men det sedvanliga flytet i ”Faksens” trav saknades. Först inne på upploppet fick Järvsöfaks det att stämma perfekt men då var Hallsta Lotus långt före och i mål skiljde 30 meter mellan far och son.

Jag tror att merparten av de 4?614 personer på plats drog en suck av besvikelse när Järvsöfaks inte räckte fram. Det ska dock sägas att hästen såg väldigt fin ut före start. Men i loppet blev allt fel. Järvsöfaks har nu en och en halv månad på sig att fixa seger 200.

För att det ska bli verklighet bör nog Jan-Olov Persson söka upp enklast möjliga motstånd och undvika hungriga söner och norrmän.

Springer och sover

Den andre av de fyrbenta stjärnorna på plats, Commander Crowe, gjorde ingen besviken när han lekte hem V75-3. Peter Ingves körde direkt till spets och konkurrenterna kastade in handduken. Commander Crowe tilläts varva på 1,18.5. Ungefär som att Usain Bolt skulle vinna 100 meter på 12 sekunder.

Det är svårt att inte gilla Commander Crowe. Han har en skön inställning till sitt tävlande. Han gör absolut inte mer än han behöver, men när det är allvar visar han vem som är bäst.

I går såg det ut som att han sprang och sov. När Peter Ingves tyckte att det var dags att öka farten på upploppet svarade han med tänja på ett par steg och sen slå av på takten igen. Det är likadant var han gång han tävlar. Oavsett om det är mot den yttersta eliten eller som i går mot ett mediokert gäng. Jag är övertygad om att Commmander Crowe inte hade mer än vilopuls efter gårdagens sömnlopp.

Lamborghini bröt mönstret

Alla lopp utom ett vanns från spets eller dödens (först utvändigt) i går. Efter starka insatser.

Den enda som bröt mönstret var Lamborghini S.T.(V75-6). Han satt sist i andraspår men gynnades av tuff körning mitt loppet. Överbetyg förtjänar tvåan i mål, Master Danchip som lade mycket krut i en rask rush 1?400 meter från mål.

Till sist. Det känns som att Erik Adielsson har skaffat sig ett stabilt grepp om V75-ligan. Gårdagens dubbel innebär att ställningen är: 1) Erik Adielsson 46, 2) Åke Svanstedt 42, 3) Örjan Kihlström 42.

Har svårt att se att Adielsson tappar försprånget.

Flertalet av de kvarvarande om­gångarna avgörs dessutom på Adielssons jaktmarker.

ARTIKELN HANDLAR OM