– Vi får kanske åka till Finland

Jan -Olov Persson om Järvsöfaks, förlusten och jakten på 200 segrar

Foto: ALN
TRAV

GÄVLE Järvsöfaks står kvar på 199 segrar.

Publiken på Gävle­travet tystnade när han blev utklassad av sonen Hallsta Lotus.

Nu är frågan om sagohästen når den magiska gränsen på 200 triumfer.

– Det finns inte så många lopp kvar för honom. Vi kanske får åka till Finland om vi ska klara det, sa Jan-Olov Persson.

Novemberregnet strilade ner över Gävletravet. Det var meningen att det skulle bli en spektakulär dag för Järvsöfaks. Men en av svensk travsports största artister genom tiderna förlorade i sin sista start på V75.

Har 48 V75-segrar

Han fick avsluta travets ”elitserie” med en andraplats och stannade på 48 V75-segrar. Han var chanslös att nå ikapp stallkamraten – tillika sonen – Hallsta Lotus.

– Jag är ändå jättenöjd med hästen. Hallsta Lotus var grym och det var ”Faksen” också, sa Jan-Olov Persson minuterna efter loppet på stallbacken.

Ointagligt försprång

Järvsöfaks fick trafikproblem under vägen samtidigt som Hallsta Lotus brakade till ledningen. I sista kurvan hade Hallsta Lotus ett ointagligt försprång. Trots en stark avslutning av Järvsöfaks kom han aldrig i närheten. Stora delar av publiken tystnade när hästarna passerade mål.

Persson glad ändå

Jan-Olov Persson var ändå var glad och upprymd över att det blev en dubbelseger till stallet, då han även tränar Hallsta Lotus.

– ”Faksens” söner är väldigt bra och de har tagit över nu. Jag tycker att det är fantastiskt att Järvsöfaks kan göra ett så bra lopp som han gör trots att han snart är 16 år. Han avslutade strålande och norska stjärnor som Mörtvedt Jerkeld och Tangen Scott var ju rundningsmärken, menade Persson.

Vid årsskiftet fyller Järvsöfaks år och då faller han för åldersstrecket. Då är det sluttävlat och tränare Persson vill så gärna nå 200 segrar med sin superstjärna.

– Men det finns inte så många lopp kvar för honom att starta i här i Sverige i år. Eventuellt blir nästa start på Romme kommande fredag.

Kan få åka till Finland

– Sedan har jag lovat Rommetravet att avsluta karriären där den 28 december. Där skulle hästen ha startat även om han hade vunnit här i Gävle. Men utöver det finns det inte så många lopp han kan vara med i. Det kan bli så att vi får åka till Finland och starta om vi ska slå rekordet, sa Jan-Olov Persson.