Lennartsson: Absolut ingen spik på V64:an

Foto: Lars Jakobsson/KANAL75
TRAV

Per Lennartssons unghästsatsning har burit frukt.

På onsdag startar han två av sina mest lovande talanger inom V64.

– Mahagony och Alvena Pele kan båda vinna om det stämmer, säger Per Lennartsson.

Solvallatränaren går mot ett av sina bästa år på länge. Han har de senaste åren gjort en medveten storsatsning på unghästar. Det har nu börjat slå igenom på allvar då Lennartsson har haft fina framgångar i unghästloppen i år. Mahagony vann Silverstoet, Alvena Pele var med i E3 och Kriteriet, samt Ibiza Broline vann Breeders Crown på ett imponerande sätt.

– Vi har haft ett fantastiskt bra resultat i år. Vi har haft hästar till start i princip alla större lopp för unghästar. Det känns väldigt kul och Ibiza Brolines seger var pricken över i:et, säger Per Lennartsson.

Dubblar målsättningen

För några år sedan flyttade han till sin nya gård Jordanstorp Säteri i Stjärnhov. Där har han byggt upp en långsiktig satsning och strategi för just träning av unga hästar.

– Det har släppt till ordentligt nu och det känns nästan som att målsättningen till nästa år är att dubbla siffrorna, menar han och syftar på de närmare sex miljonerna inkört till stallet.

– Man ska tänka på att vi har i genomsnitt har haft 15 till 20 starthästar under året. Vi har 23 ettåringar och 20 tvååringar, vilket gör att 60 till 70 procent är unga ostartade hästar.

– Efter två år på den nya gården har allt satt sig och nu har vi rätt upplägg. Det bådar gott inför kommande säsonger.

”Mahagony en väldigt komplett häst”

På onsdag startar två "Per Lennartsson-produkter" inom V64. Det är de båda unghästtalangerna Mahagony och Alvena Pele. Tvååriga Mahagony har tagit tre segrar och en andraplats på fyra starter. Senast vann hon Silverstoet på Axevalla och tjänade 100 000 kronor.

– Mahagony är en väldigt komplett häst för att vara två år. Hon är mogen i sitt uppträdande och har bara galopperat en gång men då var det mitt eget fel. Efter senaste starten fick hon en paus på ett par veckor. Sedan har hon tränat kontinuerligt och känts riktigt bra, säger Lennartsson.

– Hästen har fått fina lopp när hon har vunnit och gjort allt rätt. Hon har framförallt en faslig speed. Det känns även som att hon har både motorn och "pumpen" med sig. Jag har ju erfarenhet av att ha tränat några riktigt tidiga talanger tidigare som exempelvis U.S.A.Hornline och Filoxenia Light. Båda hästarna var supertidiga talanger men de saknade den där riktiga motorn för att kunna utvecklas som treåringar.

– Den känslan har jag inte hos Mahagony. Jag tror inte att hon bara är en tidig talang utan även har mycket utveckling i sig. Det känns att det finns bra styrka i hästen.

Mahagony startar i kvalet till Svensk Uppfödningslöpning. Vad tror du om uppgiften i V64-3?

– Jag skulle absolut inte rekommendera att spika henne. Det är trots allt en ung häst och det händer mycket i kroppen på unghästarna. Men hon känns som sagt väldigt fin i träningen och visst tror jag på bra chans.

”Löpte inte på topp senast”

Alvena Pele har sprungit in över 700 000 kronor i år som treåring. Han har varit finalist i både E3 och Kriteriet efter att ha vunnit försöken. Men senast svek han som favorit och blev "bara" fyra.

– Första intrycket var att han gjorde ett hyfsat lopp. Vi hamnade illa till och det blev ryckigt kört. Men när jag sedan har tittat om på loppet ett par gånger har jag ändrat uppfattning. Jag tror inte att hästen löpte på topp den dagen trots allt.

– Vi har inte hittat några fel på honom och han känns fin i jobben.

– Han är ivrig i starten och tar i så in i helsike. Det är viss galopprisk men går han iväg är han grymt startsnabb. Sedan får vi se vem som kommer ifall det finns någon bra att släppa till. Hästen är väldigt vass på en speed vilket han har visat flera gånger. Bland annat när han slog Red Hot Dynamite i E3-uttagningen i Eskilstuna. Han är en av de som kan vinna och tävlar barfota fram, säger Per Lennartsson.

Michael Carlsson/Kanal75