Amatören om stjärnan: Måste ha bra vinstchans

Foto: Kanal 75
TRAV

Opal Viking skrällvann 1,6 miljoner kronor i Nationernas pris.

På söndag ska stjärnhästen starta i ett nytt storlopp i Italien.

– Han måste ha en bra chans att vinna, säger tränaren Nils Enqvist.

Opal Viking satte tvivlarna på plats när han vann Nationernas pris i Milano före Torvald Palema och Triton Sund. Opal Viking tog snabbt hand om ledningen och dirigerade sedan loppet på ett säkert sätt.

– Det var en härlig seger men vi hann inte med så mycket firande. Det blir ofta så när man jobbar aktivt med hästarna. De ska duschas och göras i ordning efteråt och det tar sin tid innan man är klar. Det blev i alla fall en flaska champagne på hotellet under kvällen. Sedan var vi ute och käkade hela gänget dagen efter på en restaurang med konstig mat, säger Nils Enqivst.

Opal Viking har nu sprungit in 22,2 miljoner kronor. Hur är läget med honom?

– Han mår prima. Jag körde ett jobb med honom i söndags och han kändes glimrande fin. Nu har jag varit hemma i Kolmården ett par dagar men reser ner igen tidigt torsdag morgon.

– Det är en tysk kille som jobbar hos Erik Bondo (där hästen står) och han ringde i går (läs tisdag). Först blev jag orolig att det hade hänt något för han brukar aldrig ringa. Men killen ville bara berätta att allt var bra med "Opalen". De hade kört jobb med några andra hästar samtidigt som han gick ute i sin stora hage. Då fick han plötsligt spelet och började springa som en galning fram och tillbaka i hagen. Så det tyder på att han är laddad och i jättefin form.

På söndag är det dags för Kommunloppet i Montegiorgio. Det avgörs med försök och final samma dag på en 800-meters bana. Förstapriset är drygt en halv miljon kronor och Opal Viking har spår fem i sitt försök. Han vann det här loppet i fjol, kom trea år 2007 och vann 2006. Blir det en ny seger?

– Han måste ha en bra chans att vinna. Vi kommer att köra med skor i försöket och bara satsa på att komma till final. Sedan rycker vi alla skor i finalen eftersom han har fruktansvärt bra hovar nu. Det får alltid en jättebra effekt och framförallt blir hästen grymt startsnabb. Det finns ingen annan som kan svara honom från början. Vi körde ju barfota runt om senast i Nationernas Pris och det var första gången i Italien.

– Konkurrenterna borde också ha respekt för vår häst nu efter segern senast. Dessutom finns det ju open stretch att tillgå i Montegiorgio. Jag är mycket förhoppningsfull och det blir återigen Roberto Andreghetti som kör.

Vad händer efter det loppet?

– Då ska han få en liten pust och sedan börjar vi ladda för sista helgen i januari. Då blir det Prix d'Amerique för sista gången. Men innan dess ska han starta i Rom annandag jul. Sedan får vi se om det blir någon mer start innan Paris, säger Nils Enqvist.

Michael Carlsson/Kanal 75

ARTIKELN HANDLAR OM