Han hotar stryka sin V75-stjärna

Foto: Kanal 75
Lutfi Kolgjini intar Solvallas V64-tävlingar med fem hästar.
TRAV

Han har flera hårt betrodda hästar på V75.

Men det är inte säkert att alla startar.

Lutfi Kolgjini är kritisk till Kalmartravets banunderlag.

– Den har varit bedrövlig på slutet. Jag stryker om den inte är bättre nu, säger Kolgjini.

Jägersrotränaren är het inför V75-tävlingarna. Han tränar två storfavoriter i Robin K. och Sebastian K. Därutöver har Ludde flera intressanta hästar till start. Men Kolgjini är orolig för att hästarna kan ta stryk på Kalmars banunderlag.

– Kalmars bana har varit alldeles för lös på slutet. Den är sämst och det fungerar inte att köra på en åker. Hästarna kan skada både senor och ligament, säger Lutfi Kolgjini till Trav365.

– Jag tar alltid hänsyn till hästarna i första hand. En sådan häst som Fisher King fungerar inte alls på dålig bana. Det fick vi erfara i Färjestad för några starter sedan. Skulle banan vara för dålig i Kalmar kommer jag att stryka honom. Det har jag pratat med ägaren om och han är helt med på det.

"Det är rent åt helvete"

Kolgjini är starkt kritisk till hur travbanorna sköter sina underlag runtom i landet.

– Banpersonalen kan tyvärr inte sitt jobb och de verkar inte intresserade av att lära sig heller. Det är rent åt helvete. Alldeles för många banor har för dåligt underlag. Och alldeles för många av dessa kör V75 ofta. Det är av största vikt att hästarna får tävla på bra underlag.

– Hemma på min gård har jag en person som ser till att banorna är preparerade i bästa skick. Om inte den personen klarar av sin uppgift får han skotta boxar istället. Men banarbetarna ute i landet verkar vara heliga. Trots att de inte kan sitt jobb får de vara kvar, säger Ludde och drar en parallell.

– Tänk om Usain Bolt kom till en bana som inte var bra. Han skulle ha vänt på klacken och aldrig tävlat på ett dåligt underlag. Det är likadant med hästarna. Vi måste vara rädda om dem så att de inte skadar sig.

"Riktigt fin i tisdagsjobbet"

Lutfi Kolgjini har sex hästar till start inom V75. Så här säger han om sina hetaste chanser.

– Robin K. (V75-1) är en mycket kapabel häst som har gjort två enorma prestationer på slutet. På resultaten tycker jag att det är befogat att han är storfavorit. Men jag vill också varna lite för att man inte känner sig helt trygg bakom honom. Det finns alltid en liten galopprisk. Hästen har bara gått lugna långjobb i skogen efter senaste starten och känns harmonisk och fin.

– Sebastian K. (V75-4) var riktigt fin i intervalljobbet i tisdags. Det är en stor och fin häst som vann enkelt från ledningen senast med krafter kvar. Han verkar säker på benen men spår fem kan förstås ställa till det. Han har bara galopperat en gång men då blev han kraftigt störd. Felfri är han med i striden och hästen är stark så den långa distansen passar bra.

– Fisher King (V75-6) körde jag jobb med i tisdags och då var han riktigt på alerten. Även om han var tvåa i Eskilstuna så har jag en känsla av att han inte presterade på topp den dagen. Även om jag inte kan sätta fingret på varför. Fungerar hästen som han ska är han med i striden. Men jag är som sagt orolig för att Kalmars bana är för dålig och lös.

– Lorenz Caf (V75-7) känns riktigt fin nu och är på väg mot toppformen igen. Dåligt läge nu men han kan vara en outsider om det klaffar, säger Lutfi Kolgjini.

Michael Carlsson, Minimedia