Här är Svanstedts historiska rekord

Foto: KANAL75
TRAV

Han är nära att slå Stig H Johanssons superrekord.

Men Åke Svanstedt har redan slagit ett annat prestigefyllt rekord.

Stallet har tagit 47 tränarsegrar på V75 i år, vilket är mer än någon annan har gjort tidigare.

– Jag hoppas att det blir fler i Kalmar, säger Svanstedt till Trav365.

Åke Svanstedts hästar har hittills sprungit in 41,7 miljoner kronor i år. Han är därmed 1,1 milljon ifrån att slå Stig H Johanssons rekord från år 2002.

Nu kan Trav365 avslöja att Svanstedt redan har slagit ett annat prestigefyllt rekord. När Lamborghini S.T. vann i Gävle förra lördagen var det stallets 47:e V75-seger i år. På den punkten är han historisk, då ingen tränare tidigare har nått upp till så många V75-segrar under ett år. Kari Lähdekorpi var tidigare värst med 45 tränarsegrar på V75 under ett och samma år. Som kusk har Svanstedt tagit 42 V75-triumfer i år.

– Det är jag såklart väldigt nöjd med. I V75 finns den tuffaste konkurrensen och de största prispengarna. Kan man hävda sig där så duger man bra. Att det har blivit så många som 47 segrar är helt otroligt. Jag hoppas att vi kan öka på den siffran lite till, säger Åke Svanstedt till Trav365.

"Sviktande form"

Axevallatränaren varnar dock lite för att formen är på nedåtgående i stallet.

- Det är lite sviktande form för det är mycket förkylningar och annat skit som går runt just nu. Men det är naturligt just den här årstiden. Och det vore konstigt om det inte drabbade några av våra hästar. Det har varit en lång säsong och de har haft form i ett års tid nu. Många av hästarna har dessutom tjänat mycket pengar snabbt och kommit upp i tuffare klasser.

– Sedan är det så att våra hästar alltid går ute väldigt mycket, om man jämför med många andra tränare. Nu när det blir dåligt väder med regn och blåst måste de stå inne i stallet mer. Då brukar de också tappa lite form.

Till V75 i Kalmar har Svanstedt laddat med nio hästar till start. Här kommenterar han sina hetaste chanser.

– Alsaghir Pasha (V75-1) är nog min bästa chans. Han hamnade illa till i en trött rygg senast men spurtade mycket bra över upploppet. Hästen kändes väldigt fin i veckans jobb och läget är bra. Det enda frågetecknet är att distansen kan vara i kortaste laget. Men han ska räknas med bra chans och går barfota runt om.

–Year In Review (V75-3) var godkänd men ändå inte som bäst senast. Han är i alla fall fräsch och fin nu och jag tycker att han känns rappare i jobben efteråt. Han borde gå framåt med loppet i kroppen och det är en häst som duger i gulddivisionen. Det var synd på läget för med ett bra startspår hade det varit en bra chans. Loppet är så dåligt att risken finns att den som får ledningen får bestämma utan att någon trycker upp farten. Har vi lite flyt med positionerna kan han vara med i striden men det krävs tur.